Aşa cum au zis mulţi, Ziua Noastră Naţională nu e nici prea călduroasă (ca 10 mai sau 23 august), nici nu pică bine în calendar şi nici nu prea e a întregii ţări.... Cert e că la Bucureşti, la 1 dec. 1918 a fost nebunie, veselie, toată lumea era beată de fericire şi mândrie.
Regele Ferdinand este întâmpinat la gara Mogoşoaia. Un ofiţer o ajută pe MS Regina Maria să coboare din tren...
De-a lungul şoselei unităţi de soldaţi dau onorul la trecerea familiei regale, generalilor şi politicienilor
La intrarea în P-ţa Palatului (vechiul palat), în dreptul hotelului Athene Palace (la acea vreme cu o decoraţie art-nouveau) a fost ridicat un arc de triumf. În dreapta lui Ferdinand stă generalul Henri Mathias Berthelot .
De remarcat în aceste detalii de mai sus, entuziasmul celor din dreapta, cât şi zdenţele de panglici dintre şinele de tramvai
Citeste si articolul acesta despre aceeasi defilare din Bucuresti
Citeste si articolul acesta despre aceeasi defilare din Bucuresti
Un alt arc de triumf, aflat la capatul dinspre hanul Crezulescu al Caii Victoriei. Clădirile ce apar în imagine au fost demolatela sfarsitul anilor30 pentru lărgirea Pietii Palatului . În poză, pe lângă soldaţi apare o biciclistă
În P-ţa Palatului mulţime de oameni. Pentru bucureşteanul de azi zona e complet nefamiliară. Singura clădire care mai supravieţuieşte în zonă din acea perioadă e Biblioteca Universitară (fostă Fundaţia Carol I) care însă nu apare în această poză (e în dreapta ).
Curtea Palatului cu soldaţi şi ofiţeri în aşteptarea sosirii regelui. În spate, stânga, Fundaţia Carol de care am vorbit mai sus.
Scene din curtea Palatului. Intrarea fanfarei... Flori, muzică, entuziasm, glorie, eroii noştri, România reîntregită. În Moldova însă rămăseseră mii de soldaţi măcelăriţi...
Discursuri măreţe la statuia lui Mihai Viteazul. La poza de mai sus se observă tribuna oficială, la dreapta statuii lui MV. La stânga imaginii, călare, se află prinţul moştenitor Carol (al II-lea). La fotografia de jos se recunosc turlele bisericii ruse, însă lipseşte corpul de clădire în sfert de cerc din spatele Palatului Suţu (în stanga imaginii).
Nu îmi place să fiu patetic, nici excesiv de patriotard, dar setul ăsta de poze chiar m-au impresionat. Cred că a fost una din cele mai mari explozii de entuziasm ale Bucureştilor din tot sec. al XX-lea. Şi chiar aveau de ce, neică. Când mă gândesc la parăzile din ultimii ani de 1 dec. ... Îmi vine să ... la gîndul că unii politicieni de azi (nu ştiu de ce îmi vine în minte Vadim) încă se mai folosesc de relizările lui Ferdinand şi a armatei române ca să pozeze în mari patrioţi.
Citeste si articolul acesta despre aceeasi defilare din Bucuresti
PS Un cititor mi-a recomandat articolul din Romania Libera despre scrierile Reginei Maria legate evenimentele descrise (Decembrie 1918, prin ochii Reginei Maria)
Şi în final o poză de la locul faptei, o poză cu câţiva ofiţeri dintr-un batalion de la Mărăşeşti - 1917, destul de relaxaţi la chip. Relaxaţi dar categoric nezâmbitori, precum cei de la Bucureşti; când mă gândesc la ce capete găurite de gloanţe, picioare şi mâini zburate de schije sau burţi cu maţele afară au vazut ăia...
Imagini cu copyright!!! va rog nu reproduceti!!
P.S. Multi cred ca la 1 decembrie 1918 s-a infaptuit Unirea. Nici gand !!!! La 1 dec. 1918 a intrat regele Ferdinand in Bucuresti venind de la Iasi, iar la Alba Iulia, in cadrul Marii Adunari Nationale a fost adoptata Rezolutia citita de Vasile Goldis, care la punctul 1 prevedea unirea tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca cu Romania. Asta se sarbatoreste la 1 decembrie! In 1919 romanii inca se luptau in Ungaria, intrau in Budapesta etc. De abia din 1920 (dupa pacea de la Trianon) se produce efectiv Unirea Ardealului cu regatul Romaniei (!!!), lucru care s-a dovedit foarte dificil din pct. de vedere administrativ, monetar, economic in general, dand nastere pt mai multi ani la nenumarate abuzuri din partea noii administratii romanesti (formata din politicieni regateni).
Incoronarea regelui Ferdinand ca rege al Romaniei Mari, la Alba Iulia, a avut loc abia in 1922!!
Incoronarea regelui Ferdinand ca rege al Romaniei Mari, la Alba Iulia, a avut loc abia in 1922!!
Imagini cu copyright!!! va rog nu reproduceti!!
E f misto ca ai un blog exclusiv cu poze nemaivazute altundeva pe net.
RăspundețiȘtergereSunt familiarizat cu vechea Piata a Palatului, am scris si eu despre Palatul Regal.
Nu mai e "fosta Fundatie", intrucat au inlocuit frontispiciul cu "Biblioteca Centrala Universitara" cu cel de dinainte de 1948: "Fundatiunea Universitara Carol I".
Salut
RăspundețiȘtergereEu am acordul tacit al BAR pentru postarea pozelor astora dar totusi am o emotie ca le-ar putea folosi mitocanii la publicari fara copyright. Sunt poze rare si de valoare. Insa sunt de acord sa cultivam si educam poporul caci tare ne mai lipseste educatia. Tu stii ca majoritatea pozelor de epoca de la Bibl Ac Romane erau la secret pana in 89 si foooarte greu accesibile (sau deloc). Si asta a fost 50 de ani. De aia sunt inedite majoritatea.
Intrarea suveranilor în Capitală s-a petrecut defapt la data de 18 Noiembrie 1918. Asta arătau calendarele de Regat atunci, asta scrie şi regina Maria în jurnalul său. România a trecut la noul calendar, gregorian, abia în 1919. Cum Austro-Ungaria trecuse deja demult la stilul nou, exact în aceeaşi zi, la Alba Iulia calendarele arătau... 1 Decembrie 1918 ! De aceea Marea Adunare o sărbătorim la 1 Decembrie, chiar dacă la Bucureşti atunci era 18 Noiembrie. Însă intrarea guvernului şi suveranilor în Capitală rămâne pe data de 18 Noiembrie.
RăspundețiȘtergereNu inteleg de ce insistati ca "se scrie VITEAZU fără L !" Poate că pe statuie aşa este scris, dar asta nu înseamnă că este corect. Repet, acest adjectiv este un atribut dat de popor domnitorului, NU este numele său, ca să poată fi scris cu U terminal. Întrebaţi istoricii şi lingviştii dacă pe mine nu mă credeţi :)
RăspundețiȘtergereSuperbe imaginile, acest moment mă impresionează şi pe mine ori de câte ori citesc despre el. Nu prea s-a vorbit despre el mult, fiind mereu în umbra marii adunări, plus că aici era vorba de regi şi nu era voie să vorbeşti de ei până mai ieri...
RăspundețiȘtergereImpresionante sunt rândurile din jurnalul Reginei, acea care a pus umărul alături de oamenii simpli, de soldaţi şi de infirmiere, de politicieni şi de generali, la Marea Unire, susţinând apoi cu mult curaj în faţa marilor figuri politice ale Europei, cauza românească: http://www.romanialibera.ro/a112603/decembrie-1918-prin-ochii-reginei-maria.html - citiţi aceste rânduri, ele se potrivesc ca o mănuşă pozelor de mai sus.
Multumesc mult Madalin...Mersi si pentru trimiterea la articolul din Romania Libera
RăspundețiȘtergereGata Madaline! Sunt complet convins ca ai dreptate cu Viteazul!
RăspundețiȘtergereEu zic ca ai partial dreptate Radule."La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I şi votată de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 29 decembrie 1919, în unanimitate."
RăspundețiȘtergereTratatul de la Trianon a consfintit doar acest fapt, respectiv frontierele.
Ziua de 1 decembrie (Unirea Transilvaniei cu Romania) e cea mai potrivita daca stam sa ne gandim la lupta romanilor pt. unitate.Ca asa a fost sa fie... 1 Decembrie 1918, asta e... nu trebuie neaparat sa sarbatorim ziua nationala in toiul verii la gratar.Iar in ceea ce priveste minoritatea respectiva pe "ea" nu o bucura nimic, din ce are legatura cu Romania.
PS:Sper sa nu-mi cenzurezi comentariul!
In ceea ce priveste blogul, laudabila munca ta...la cat mai multe postari!
@Dorin
RăspundețiȘtergereNici gand sa iti sterg mesajul. Mi-e ciuda ca ai fost educat (ca marea majoritate a romanilor)de istoria oficiala nationalista, de filme, de tot. Si eu gandeam ca tine, inainte sa ma apuc sa citesc istorii ale Transilvaniei si ale Ungariei. Sa stii ca in decurs de 1000 de ani (o mie de ani omule!!!!) au fost atat de multe chestii care ar trebui sa ne uneasca incat ar trebui sa ne aveam ca fratii!! Din pacate razboaiele din sec 20 au adus o ura stupida pe care unii fac eforturi teribile sa o intretina. (inclusiv SRI-ul in anii 90)
"Iar in ceea ce priveste minoritatea respectiva pe "ea" nu o bucura nimic, din ce are legatura cu Romania." Iar aceasta fraza e chiar tampita, scuza-ma. Ungurii nostrii, in ansamblu lor fac enorm pt Romania. Nici nu ai idee ce procent mare de intelectuali de origine maghiara (dar cetateni romani) sunt in Romania, inclusiv in Bucuresti (raportat la nr de etnici maghiari). Si e doar un mic exemplu pt a-ti dovedi ca ceea ce ai spus e un fals sovin!!
Nu pot sa spun ca "am fost educat", mi-a placut sa citesc aceleasi teme si din mai multe surse pt. a-mi forma o imagine cat mai clara si mai obiectiva.Daca istoria Romaniei este nationalista, ce sa mai spun de istoria Ungariei care e in contradictie (unele "aspecte") cu istoria popoarelor vecine (ca deh, acolo e "adevarul absolut" si restul sunt "fabule").Referitor la commentul meu anterior, nu am vrut sa sune ca o generalizare ("fiecare padure are uscaturi") Ar trebui sa fie un respect reciproc, nu?Dar cand unii arunca cu "mizerii si laturi" noi trebuie "sa ne dam pantaloni jos si sa scoatem fundul la bataie" (scuza-mi expresia)?Ma opresc aici pt. ca pe urma o sa o iei in nume de rau...
RăspundețiȘtergere@Dorin
RăspundețiȘtergere"Dar cand unii arunca cu "mizerii si laturi" noi trebuie "sa ne dam pantaloni jos si sa scoatem fundul la bataie" (scuza-mi expresia)"
Ei bine in aceasta situatie injuri oamenii ca persoane si nu poporul. Daca un neamt este porc cu tine injuri Germania? Tu nu te simti nasol cand niste derbedei iti fac de ras natia pe afara. Asa ca nu judeca pe maghiari ca popor pentru unele mizerii recente sau ticalosii istorice facute de grupuri izolate. Si eu am citit enorm inclusiv studii de specialitate, am studiat sovinismul, nationalismul, istoria Ungariei si pot spune ca multe probleme apar din cauza necunoasterii culturii si istoriei celuilalt. Mai ales romanii habar n-au care-i treaba cu ungurii. Dacat ca vor Ardealul, l-au omorat pe Horea si au facut cruzini in razboaiele mondiale. Ei bine e cam nasol ca dintr-o istorie de 1000 de ani asta s-a retinut. Dar ce sa zic cand romanii nu-si cunosc propria istorie.
Salut
RăspundețiȘtergereAm vazut . ..si nam vrut sa cred ca . macar o persoana romana scrie asa ceva. Multumesc. Koszonom. Egy erdelyi.
Mersi ardeleanule pt aprecieri. Mai sunt romani care gandesc ca mine...Nu multi, din pacate, dar suficienti.
RăspundețiȘtergereIn imaginea intitulata "Acelasi arc de triumf din dreptul hotelului Athenee ..." apare de fapt Banca Natiunii, ca si in pozele avand in stanga Fundatia. Deci, ne aflam cealalta parte a Pietei Palatului; nicio legatura cu Str Stirbey Voda.
RăspundețiȘtergereSalut!
RăspundețiȘtergereAm stat pe C Victoriei mereu si nu recunosc cladirea impozanta de langa BCU( cred ca este inspre Ateneu si Hilton).As ramane dator daca m-ai putea ajuta sa aflu numele acelui edificiu
@Anonim
RăspundețiȘtergereIn stanga si dreapta BCU (Fundatiunea Carol I) erau doua impresionante imobile demolate in vremea lui Carol II pentru largirea Pietii, pe la 1937-1938 (?). Une era numita Jockey Club (cea dinspre Atheneu) dupa Clubul ce se afla la parter. Cealata imi scapa acum
multumesc pentru raspunsul prompt.Pacat de cum arata azi zona aia, ar fi fost o minunatie astazi.keep up the good work :D
RăspundețiȘtergereMadaline, se scrie Mihai Viteazu, dupa cum exista o groaza de nume provenind din adjective, Grosu, Slabu, Surdu, Mutu, Olteanu, Moldoveanu, care nu au articol. Nu e singurul domnitor fara... articol, mai exista Mircea Ciobanu, Mihnea Turcitu..., Vladimirescu etc. etc. La fel este si in cazul toponimelor Satu Mare, Satu Nou, Targu Mures/Jiu/Frumos/Neamt, Podu Olt, ba chiar si in cuvintele compuse Campulung etc.
RăspundețiȘtergereNu se pot aplica reguli stricte de scriere contemporana la Cuvinte peste care a trecut istoria, au si ele o marca...a oralitatii de cele mai multe ori.
(Darius Dragomir)
Nespuse felicitari Radu pentru tot ceea ce faci, nu doar pentru blog. Geme tara asta de urmele trecutului si in curand nu va mai ramane decat amintirea lor...inca si aceea pentru putinii care vor mai sti s-o aprecieze.
RăspundețiȘtergere(Darius Dragomir)
Multumesc pt.aceste detalii despre 1 Dec.1918, pe care pentru mine, nascuta in 1971, sunt necunoscute. Niciodata nu am stiut ce sarbatorim cu adevarat. Informatiile sunt multe si contradictorii. Ceea ce este destul de clar, in acea perioada, Romania avea oameni de calitate la conducere care au facut ceva bun si pentru tara. Ma doare pt.tara noastra, dar se duce de rapa pe zi ce trece, datorita oamenilor lipsiti de orice fel de constiinta si istoria este tot mai mult tratata cu indiferenta.
RăspundețiȘtergereReferindu-va la 1 decembrie 1918, ati facut trimitere la ungurii care cine stie ce or simti vizavi de aceasta sarbatoare.
RăspundețiȘtergereCred ca puneti fals problema sau eludati o parte esentiala din ea, in sensul ca 1 decembrie nu inseamna unirea TUTUROR romanilor. ne-am obisnuit cu aceste intoxicari (romania mare, marea unire a tuturor romanilor etc), dar lucrurile nu stau tocmai asa.
Poarte stiati ca Timisoara nu a facut parte din "Romania Mare" in 1decembrie 1918, ci doar din 3 august 1918. Asadar, o fi Zi Nationala, dar nu reprezinta unirea tuturor romanilor.
Banatul istoric a fost rupt si Romaniei i-a fost recunoscuta o parte, teritoriul Banatului istoric fiind impartit intre Romania, Ungaria si Serbia.
Iar partea din Banat care i-a revenit Romaniei a trecut sub administratie romaneasca din 1919, facand, asadar, parte din Romania care era @Mare@ de aproape un an...
Bravo Radu !Un site reusit si unic din toate punctele de vedere.Multumesc.
RăspundețiȘtergereP.S:Sunt oare sanse in viitorul apropiat in a reconstitui cladiri vechi cel putin in Bucuresti?Eu sunt clujean si in Cluj se vad multe schimbari in bine.
@impertinent
RăspundețiȘtergereDoamne ajuta daca la Cj a inceput sa se faca treaba, caci am auzit si porcarii. In Buc se restaureaza una, se demoleaza 3 case si se lasa in paragina inca 6. Cam asa e aici unde preturile terenurilor centrale sunt fabuloase. Investitorii in imobilare ar omora-o si pe ma-sa pt un teren in centru...:)
Ultima data cand am vizitat Clujul, acum doi ani si jumatate, mi s-a parut ca centrul e cam lasat in paragina. Daca intre timp s-a indreptat ceva, e grozav si abia astept sa merg iar. Cat despre Bucuresti, Radu ai dreptate ; si cred ca in final vom ramane doar cu fotografiile.
RăspundețiȘtergeredomnule radu felicitari pt blog.
RăspundețiȘtergereas vrea sa va intreb ceva: ca tot vad ca vedeti in termeni negativi nationalismul, v-as intreba din ce motive?
apoi vad ca ziceti ca 1 dec ar trebui sa ii multumeasca si pe unguri ca zi nationala, dumnevoastra urmarit la ce se intampla in judetele unde udmr-ul este la putere, observati ca astazi 4 iunie va fi doliu la sf gheroghe?
si sa nu imi spuneti ca media otraveste caci pe media oficiala prea putine se gaseste despre aceste subiecte?
sper sa nu va deranjeze comentariul putin in afara subiectului articolului.
@wima2203
RăspundețiȘtergereEu ii dispretuiesc in aceeasi masura pe orice extremist, fie el roman,maghiar sau taliban. ma deranjeaza ca intreg sec 20 a stat sub semnul nationalismului excesiv ,la noi. Gata, Romania Mare exista (fara Basarabia) de vreo 90 de ani, Ceausescu a murit, suntem in Ue si cu toate acestea exista sechele ramase in creierii multora. Ei bine eu incerc sa "lupt" impotriva prostiei, cliseelor si ai sovinismului. Insa nu neaparat cel maghiar. De ala se ocupa destui...Eu ma mai "iau" usor de ai nostrii. Fara agresivitate. la fel ca si la romani, si maghiarii sunt majoritari normali si civilizati iar o minoritate extremisti si nervorsi. Nu o sa judecam toata natia dupa cativa tipi nervosi din secuime. Va place cand romanii sunt facuti in masa "tigani"?
nu as spune ca secolul 20 romanesc a fost unul de nationalism excesiv, nici macar un secol imbibat de nationalism romanesc. Romania Mare nu mai exista din 1940, iar Basarabia si Bucovina de Nord respira romaneste, chiar daca in Basarabia s-a incercat rusificarea. toti cei care au deschis ceva carti la viata lor ar trebui sa incerce sa lupte impotriva prostiei...cand spui nationalism nu sovinism, deci doar un nationalism extrem poate sa promoveze sovinismul. de extremismul\revizionismul maghiar din pacate se ocupa si mai ales intereseaza pe prea putini in romania, altfel jobbik-ul nu si-ar fi deschis sediu la targu mures iar 4 iunie nu ar fi fost zi de doliu la sf gheorghe!
RăspundețiȘtergeresal
RăspundețiȘtergerein unele din poze apare o inscriptie interesanta: "old scotland palace"....pare un hotel, ai ceva detalii despre aceast cladire? ai un blog foarte interesant...te urmaresc
@Neinf...
RăspundețiȘtergereOld Scotland... Cred ca e numele barului de la parterul Hotelului Athene Palace. Sau o reclama? Cert e ca acela e Athenee Palace, asa cum arata atunci.
Ce rost are sa te crezi mai istoric decat istoria ? Intradevar la 1 Decembrie 1918 s-au intamplat mai multe evenimente dar romanii si-au ales aceasta zi ca ziua Romaniei. Putea sa se aleaga oricare alta zi chiar ziua de nastere a lui Bula si care e problema? Trebuie sa ne bucuram de aceasta zi toti cei care vorbim aceasta limba. Bine ca de ziua Frantei sau a cine stie carei tari din lumea asta stim sa facem pe emancipati dar cand e vorba de neamul nostru suntem batuti in cap. Asta e unul din motivele pentru care isi permit toate scursurile Europei sa ne dea flit.
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergereZici: "Asta e unul din motivele pentru care isi permit toate scursurile Europei sa ne dea flit"
Asta e ultimul, in ordinea importantei pt care ti se da flit. Poate tie. Ca mie ca roman, nu mi-a dat nimeni cu flit! Daca esti complexat ca esti roman si vezi peste tot "scursuri europene" care-ti dau cu flit e problema ta! Lumea si Romania e plina de romani care fac cinste tarii dar si ff multi care nu. Tu faci cinste tarii tale prin ceea ce faci si creezi? sau te lamentezi aiurea. Eu cel putin mai educ poporul cu acest blog...
Foarte interesant si emotionant.Romanii din Muntenia chiar aveau de ce sa se bucure,dupa 2 ani de crancena ocupatie.Bunica mea povestea ca dupa ce s-a facut un recesamant al animalelor pentru ca taiai un pui erai pedepsit,pentru un porc puteai fi executat.Din aceasta cauza a fost interzisa fabricarea sapunului in gospodarii,ceea ce a dus la cresterea mortalitatii,pe langa foametea impusa.Nu in ultimul rand revenirea suveranilor insemna apropiata intoarcere acasa a fiilor,sotilor si tatilor,iar pentru cei care nu mai erau ,posibilitatea de a pune o luminare la mormantul lor.Vestea de la Alba-Iulia rasplatea si ea suferintele.Cat priveste politicianismul ragatenilor sa nu uitam ca unul din primii priministrii a fost Vaida Voievod,iar ordinul odios de se trage in mutilatii care protestau impotriva reducerii pensiilor ,a fost dat mai tarziu (1929 parca) intr-un guvern Iuliu Maniu.Despre vreme si ziua nationala , probabil ca Norvegienii n-ar trebui sa serbeze niciodata. Multumim pentru poze .George
RăspundețiȘtergere@George (Anonim)
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru valoroasele informatii despre ocupatia capitalei in Primul Razboi
D-le revin...
RăspundețiȘtergerePoze deosebite, preocupari intelectuale, dar ai o boala de caracter, romanohomofobie...
Pacat, cum se zice la romani: branza buna in burduf de caine.....
Si cand mai intri si in chestii din astea cu regatenii, deja boala e grava
Pacat, din nou...
Ma intreb...de unde stiti ce a zis in maghiara unul dintre "cititorii" Domniei Voastre?
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergerePoate nu stii, dar exista Google Translate. In afata de "igen" si inca 2 cuvinte habar nu am de limba maghiara.
Fraiere!!:)) Inca un obsedat de conspiratii anti-romanesti promovate de unguri...:))))
Salut!Iti respect munca pe care o depui pentru promovarea valorilor romanesti,dar................vino si traieste tu in Harghita!!!!(de ex.),iar dupa aceea mai povestim.
RăspundețiȘtergerefrate informatzia ta e foarte valoroasa,, dar te-as multzumi daca ai posta shi aceasta data insemnata in istoriografia ruso-sovietica, istoriografia ucraineana, istoriografia moldoveneasca, istoriografia Română shi foarte te+ash ruga daca ai gasi shi cum este vayuta aceasta data in istoriografia Maghiara
RăspundețiȘtergereEi bine Radule, vad cu bucurie ca si in acei ani se demolau cladiri pentru modernizare... Asta apropo de ce spuneai tu: "În P-ţa Palatului mulţime de oameni. Pentru bucureşteanul de azi zona e complet nefamiliară. Singura clădire care mai supravieţuieşte în zonă din acea perioadă e Biblioteca Universitară (fostă Fundaţia Carol I) care însă nu apare în această poză (e în dreapta )." Vezi, cladirile au si ele o viata, orasul are un trup viu care se misca, evolueaza, se schimba... Nu ramine ca o diorama de la Muzeul Sutu...
RăspundețiȘtergereBogdan
Buna Radu, valoroase articole, te felicit. Gresesti insa grav in acel post scriptum.
RăspundețiȘtergereIstoria oficiala internationala putem spune (orice alt istoric neroman o poate spune) confirma ce scrie si pe siteul muzeului din Alba Iulia:
"De aici, din această sală numită de atunci Sala Unirii, fruntaşii naţiunii române s-au deplasat în mijlocul celor peste 100.000 de oameni adunaţi pe platoul din spatele cetăţii, spre a le vesti oficial Unirea Transilvaniei cu România.
Ea stă mărturie faptului că românii au impus actul unirii la 1 decembrie 1918. "
Transilvania a votat unirea. Avea dreptul legal sa o faca.. era majora, ca sa spunem asa.
Trianon a fost doar recunoasterea rudelor a acestei uniri. Chiar daca nu era recunoscuta, nu ii schimba legalitatea. Cel mult mai aparea un razboi.
Demistificarea lozincilor patriotarde din perioada comunista nu trebuie sa se faca demoland fapte istorice si valori nationale reale.
Notiunea de natiune nu este deloc perimata in secolul XXI. O perioada mai lunga de viata in occident te-ar convinge de acest lucru. Nu spun ca e bine sau rau, doar ca exista adanc inradacinata, in continuare, in orice tara vestica.
Atat am avut de spus, sper sa continui cu acest blog. Toate bune!
Foarte frumos,
RăspundețiȘtergereMultumim !
Multumesc mult.petru posele acesta interesante si comentariile despre istoria Rominiei le-am citit pe toate. Vreau sa spun ca (padure fara uscaturi nu exista inorice nationalitate)si noi romini avem destule uscaturi.Felicitari,pentru munca pe care o depuneti cu atita entuziasm.Sper sa mai am oczia,sa citesc in continuare,relatarile Dvs,
RăspundețiȘtergereDomnule Oltean, era odata un cintec in ale carui versuri apareau cuvintele "greu se mai fac oamenii oameni"....iar eu as continua spunind: greu inca mai e cu oamenii care ramin intepeniti intr-un singur fel de gindire, unicul si irepetabilul al lor. Tocmai acum, in zilele noastre, cind avem atitea posibilitati de a ne informa, a ne documenta, a citi, a sti, a cunoaste, inca mai sunt oameni ce repeta fraze, capitole intregi, extrase din manualele de istorie din clasele scolii elementare si-i pocnesc pe ceilalti in moalele capului cu greutatea istoriei stiute. Cu puntin atentie, ma refer la acel domn, Dorin, care a intervenit cu anumite precizari in acest sens, nu-i greu de aflat ca la 1 decembrie 1918 s-a intimplat doar reintoarcerea din refugiul de la Iasi a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria si intrarea acestora in Bucuresti. Atit.
RăspundețiȘtergereReiese din:
" Adunarea Nationala de la Alba Iulia........a adoptat o Rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I şi votată de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 29 decembrie 1919, în unanimitate."
Logic si legal, adoptind o rezolutie nu inseamna ca aceasta devine functionala in momentul adoptarii, mai ales ca adunarea respectiva nu avea in nici un caz puterea de a legifera.
P.S. (pentru domnul Dorin) - Bunicul meu a fost luat in armata in 1914; la intrarea Romaniei in raboi, in august 1916, a ramas in continuare - normal, eram in razboi - in armata, a facut tot Razboiul Pentru Intregirea Neamului, din Bucuresti, in Moldova si de-aici in Ardeal, pentru eliberarea acestei provincii, pina la Oradea, de unde s-a intors acasa in august 1919. In octombrie 1919 s-a casatorit cu bunica mea si numai moartea i-a despartit. Iar ca o completare a celor spuse, a fost in Regimentul 5 Rosiori, din 1914 pina in 1919.
@Silvia
RăspundețiȘtergereNu am sustinut faptul ca la 1 Decembrie 1918 s-a infaptuit Unirea din toate punctele de vedere, dar daca asa ai inteles...
PS: Sa fac si eu un pomelnic cu neamurile mele care au luptat in Primul razboi mondial?
Am rămas plăcut impresionat de calitatea informațiilor pe care le-am găsit pe blogul dumneavoastră.
RăspundețiȘtergereDe curând comunitatea specialiștilor din domeniul informării Kosson, a deschis o colecție digitală, care, firesc pentru că se apropie 1 Decembrie, a debutat cu ținta de a aduna cât mai multe mărturii legate de Războiul de Reîntregire a Neamului.
Aș dori dacă vi se pare util să fiți unul dintre contribuitorii la această colecție: http://memoria.kosson.ro
Cu stimă,
Am rămas plăcut impresionat de calitatea informațiilor pe care le-am găsit pe blogul dumneavoastră.
RăspundețiȘtergereDe curând comunitatea specialiștilor din domeniul informării Kosson, a deschis o colecție digitală, care, firesc pentru că se apropie 1 Decembrie, a debutat cu ținta de a aduna cât mai multe mărturii legate de Războiul de Reîntregire a Neamului.
Aș dori dacă vi se pare util să fiți unul dintre contribuitorii la această colecție: http://memoria.kosson.ro
Cu stimă,
La 1decembrie 1918 Marea Adunare de la Alba Iulia a consfintit marea secesiune a Transilvaniei si a Banatului din Imperiu si dorinta de unire cu Tara Romaneasca. Unirea s-a facut abia in 1922 dupa Pacea de la Trianon. Trianonul a fost un compromis in care se incerca sa tina cont de interesele tarilor implicate, Ungaria ca tara invinsa, si Romania si Serbia ca tari victorioase. Niciuna dintre acestea nu se vor considera multumite de solutie, cea mai dezavantajata fiind Ungaria. Modul de impartire a "prazii" nu avea la baza legi internationale (care nu exista si n-au existat), criteriile sunt dictate de marile puteri si de interesele acestora.
RăspundețiȘtergereM-am saturat sa vad tot felul de "moderati" care afirma sus si tare ca nu au nimic de impartit cu nimeni si ca nu se simt afectati de prezenta sau actiunile agresive ale niciunei minoritati etnice. Asta in timp ce ei stau in turnul lor de fildes fara nicio interactiune reala cu cei din afara, din lumea adevarata.
RăspundețiȘtergereM-am saturat sa vad la televizor peridandu-se tot felul de activisti, aparatori ai drepturilor omului care locuiesc in vile de lux in cartiere inaccesibile muritorilor de rand si care au discursuri de genul: sunt si ei oameni, sunt ca noi, trebuie sa-i intelegem sa convietuim pasnic, etc.
Nu spun ca ar trebui sa ne omoram intre noi dar as vrea sa vina un roman din sanul comunitatii maghiare si sa-mi spuna ce oameni extraordinari sunt ei, maghiarii. As vrea sa vina un roman care traieste intr-un cartier de tigani si sa-mi spuna ce oameni intelegatori si ce suflet mare au tiganii. De ce oamenii care se perinda pe la televiziuni nu isi vand casele si nu se muta in mijlocul celor pe care-i iubesc atat de mult si ne cer noua asta?
Vreau exemple nu discursuri bombastice.
P.S. Am locuit ani de zile in Ungaria, iar in Romania am stat intr-un cartier plin de tigani. Voi?
Pt Egy Erdelyi
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
Ma numesc Adrian, nascut in Bucuresti, am 44 ani si locuiesc de 4 ani la Montreal.
Poate ca Dorin are si nu are dreptate; am trait ( si traim) impreuna cu maghiarii de 1000 de ani, si mi-as dori ca toti romanii sa va poata iubi si sa va salute nu cu ,,ló fasz a seggedbe'', ci cu ,,szeretjük''.
Vreau sa va relatez o intamplare de acum 2 ani: intr-un restaurant de lux din Montreal lucram 60-70 de romani, iar intr-o seara a venit sa lucreze pt prima oara o unguroaica din Debreczen.
In momentul cand a realizat cati romani sunt acolo, pana sa inceapa serviciul, A FACUT UN SOC NERVOS, crezand ca o sa o linsam!!!
Am luat-o in brate, am linistit-o si I-am spus sa stea calma ca nu I se va intampla nimic.
Am luat-o sa lucreze cu mine in acea seara; dupa 2 saptamani am intrebat-o daca a spus acasa, in Ungaria, cum au primit-o romanii in Canada; reactia lor? NU LE VENEA SA CREADA ASA CEVA!!!
Crezi ca reciproca e valabila, Egy Erdelyi? Vezi ce se intampla in ROMANIA _(cazul elevei romance care s-a dus cu bentita tricolora la scoala este elocvent, nu?)
Concluzia?
OBLIGATI CEILALTI ROMANII SA VA IUBEASCA (si voi sunteti cetateni romani), prin FELUL VOSTRU DE A FI!!!
Aici la Montreal sunt oameni veniti din toate colturile lumii, de diferite rase, culori, religii, etc; CREDE-MA CA TRAIM FOARTE BINE IMPREUNA, pt ca societatea canadiana este toleranta...
In final, mi-as dori ca toti sa fim un singur popor, indiferent de etnia din care facem parte. Doar asa ceilalti europeni si nu numai, ne vor respecta.
Un gand bun tuturor de sarbatori
Ultimul mesaj 2013...hai cu unul si in 2016 .
RăspundețiȘtergereDomnule Radu Olteanu. O intrebare simpla . Dumneavoastra , daca incercati sa va cautati radacinile , o veti face pana in in 1859 , cand Europa ne-a obligat sa denumim tara Romania si nu cum fusese dorinta initiala Dacia ? Vorbiti despre o istorie de 1000 de ani ? Sunteti pe o pista gresita . Reinventati istoria europeana, sau o priviti doar din partea europeana anti-Dacia . gresit. Istoria acestui popor trebuie dezbatuta din cela mai indepartate timpuri. Pana in 1859 nu o sa gasiti vreo scriere , vreun obiect sau orice , in xare sa se mentioneze , roman , romanesc , Romania , ci doar ,daci , Dacia ...regiuni dacice samd . Iancu Petrisor
RăspundețiȘtergere@Iancu Petrișor
RăspundețiȘtergereSunteți atât de prost și de spălat pe creier de talibanism naționalist încât nici nu meritați să vă răspund. Suneți un reprezentant al celei mai toxice-extremiste-retardate forme de naționalism. De aceea nici nu vă voi răspunde. Pierd vremea. Nu vă mai deranjați să-mi dați vreun ”drept la replică”, căci îl voi șterge oricum. Îmi poluați blogul!
Felicitări, domnule Radu Olteanu !
RăspundețiȘtergereSărbători fericite și La Mulți Ani !
La mulți ani si dvs! Cu stimă
RăspundețiȘtergere