luni, 28 noiembrie 2011

18 noiembrie-1 decembrie 1918



Pentru inceput va recomand sa cititi acest articol, unde se afla primul set de fotografii de la manifestatiile prilejuite de intoacerea familiei regale in Bucuresti la 18 nov-1 dec 1919. Aici reproduc un al doilea set...

In ziua de 18 noiembrie 1918, dupa calendarul vechi, iulian ( folosit inca in Regatul Romaniei) sau 1 decembrie dupa noul calendar-gregorian, folosit deja in Imperiul Austro-Ungar, in Bucuresti se desfasoare impresionante manifestatii si defilari ale armatei romane, in prezenta regelui si reginei si a inaltelor oficialitati militare si diplomatice. Romania iesise, nu bine, ci de-a dreptul excelent dintr-un razboi extrem de dur pe care practic il pierduse (vezi pacea de la Bucuresti-Buftea) . Romania isi continua sirul de sanse nesperate ale istoriei, nu numai prin castigarea si iesirea cu fata curata dintr-un razboi crancen, dar si dublandu-si teritoriul.


Generalul Henri Mathias Bethelote numai zahar si miere cand o saluta pe Regina Maria



De asemenea, Regina, pe peronul garii Mogosoaia, numai zambet...


Nelipsitul sobor de preoti pe B-dul Kisseleff


In Piata Victorie. In spate, Institutul Geologic (azi Muzeul Geologic)

Intrarea in Piata Palatului a familiei regale si a generalului Berthelot pe sub un arc de triumf construit langa hotelul Athenee Palace
Urmatoarele fotografii sunt facute de la etajul firmei foto (era si agentie foto pt presa) "Julietta". Aceasta se afla langa Capsa, vis-a-vis de Cercul Militar. Acest arc de triumf este al treilea identificat de mine, dupa cele de la intrarea in Piata palatului (langa hotelul Athenee Palace) si cel de la iesire (langa Hanul Kretzulescu).

Regele saluta si regina zambeste cuiva din public

Detalii din imaginea de mai sus. Ofiteri salutand cuplul regal si pe gen Berthelot, artizanul dotarii armatei romane cu echipament militar
Defilarea diferitelor corpuri de armata

Acesti ostasin cu caciuli de blana e posibil sa fie voluntari din alta tara...


O perspectiva interesanta a unei stradute ce o identific ca fiind fosta strada Sarindari (azi str. Ctin Mille) , de langa Cercul Militar.

Defilarea ostasilor francezi, faimosii "Poilu", care au luptat alaturi de armatele romanesti (vezi monumentul din Cismigiu)


La ce ar putea sa se uite publicul in sus? Artificii, avioane, dirijabile? Poamenii par incantati si entuzaisti

De asemenea, ostasi francezi

O trupa de cavalerie in fata carora oamenii din public isi scot palariile


Cu grenada pusa pe casca, acestia nu pot fi decat soldati francezi. Ostasii romani aveau pe casca cifrul Regelui Ferdinand

In curtea palatului regal (vezi si postarea asta)


Popor in Piata Palatului, detalii

In Piata palatului. In dreapta un colt din Fundatiunea Carol I. In stanga cladirea Jokey Club, demolata in anii 30 pentru largirea Pietii.

In Piata Universitatii, armata defileaza prin fata regelui, reginei si oficialitatilor. In dreptul statuii lui Mihai Viteazu se cnstruisera doua foisoare de lemn

Soldatii francezi mai pot fi recunsocuti dupa obiceiul ( devenit marca inregistrata ) de a-si ridica poalele mantalelor. Dupa razboi, mai multe firme romanesti au importat din Franta monumente standard, reprezentand soldati francezi, pentru decorarea centrelor comunelor si oraselor romanesti. Prea putini oameni faceau diferenta intre un "poilu" francez si un soldat roman. Astazi, daca vreti vedea in vreun centru de sat/comuna/oras un soldat din Primul Razboi cu poalele mantalei ridicate, si/sau cu grenada in flacari pusa pe casca, sa fiti sigur ca a fost importat din Franta.



Ostasi romani defiland cu drapelele de lupta cu vultur in varf



In extrema dreapta, statuia lui Mihai Viteazu


In dealul Mitropoliei, in fata bisericii

Regele la Mitropolie












24 de comentarii:

  1. Radu, felicitari! Foarte docuemntat, ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt administratorul paginii "istorie romaneasca in fotografii si ma intrebam daca pot avea acordul tau sa reproduc aceasta postare pe pagina mea. astept raspunsul tau. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alin
    Puteti posta doar 1-2 poze si apoi faceti trimitere catre blogul meu. Asta e tot ceea ce va pot oferi.
    cu stima

    RăspundețiȘtergere
  4. Exceptional documentarul fotografic! I-ai remarcat pe aia sus, pe santierul corpului nou al Universitatii? Noroc ca la noi atentatele au fost chestii foarte rare, cu doar doi prim-ministri victime ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Cine o fi fost fotograful/fotografii?
    Imaginile sunt foarte frumose, in ciuda iutelii cu care au fost luate.
    Oricum, ai o arhiva frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Grupul de oameni care s uita in sus cred ca privesc catre cineva care le vorbeste de la un balcon.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Adrian
    Mersi de atentionare vis a vis de oamenii de pe corpul nou al Univ.
    @Victor
    Autorul e necunoscut dar stiu ca lucra pt "Foto Julietta".
    Colectia nu e a mea ci a Cabinetului de Stampe al Academiei Romane :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca aia de se uitau in sus se uitau la vreun avion caci n-aveau niciun balcon in directia respectiva. Si cine sa tina un discurs la balcon in miezul defilarii ?!? In acelasi cadru in care spectatorii aia se uita in sus se vad si doi soldati din randul 1 al plutonului ca si-au ridicat privirile.

    @Radu: in imaginile de la Universitate, langa Berthelot e Carol II? O data cu spatele si mana in sold si a doua din lateral cu sabia scoasa? Destul de ciudat ca a primit defilarea cand el fusese acuzat (nu cu mult timp in urma) ca a dezertat atunci cand a plecat din garnizoana sa se insoare la Odessa fara acordul casei regale ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Inseamna ca la Arhivele Statului s-ar putea gasi mai multe date despre Foto
    Julieta.
    Oricum, postarea ta ne duce aproape de 1dec!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Adrian
    Da, tanarul de pe cal de la Univ e principele Carol (II). Sincer, nu stiu faza cu amorul lui de la Odessa, dar familia regala tot incerca sa fie impaciuitoare cu principele mostenitor...:)

    RăspundețiȘtergere
  11. adrian,
    te rog spune-mi un text care confirma ca la acea defilare au zburat si avioane.
    Iti multumesc pentru ceea ce imi vei spune.

    RăspundețiȘtergere
  12. Adrian,
    sau te gandesti la un text de Pavel Corut? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut Radu. Felicitari pentru postare, excelente imaginile m-a impresionat calitatea lor, regret ca nu am ajuns vineri la arhitectura dar sper ca vor mai fi evenimente . Spor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am o nelamurire si dupa calitatea blogului imi dau seama ca imi veti putea raspunde.
    Dece sunt steagurile la Alba Iulia in 1918 cu dungile orizontale si tot de 1 decembrie 1918 sunt steaguri cu dungi verticale. Cand si cum s-au schimbat directiuile ?

    http://www.amosnews.ro/index.php?module=Photoshare&type=show&func=viewimage&iid=10511&viewkey=

    http://www.apulum.ro/album2/albums/userpics/10001/thumb_IMAGE6.jpg

    iar acum sunt verticale

    RăspundețiȘtergere
  15. Si am uitat sa pun adresa cu dungi verticale"
    http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMFpF0fd9uL3LkOzEt-gTCoXWR_af22Z0S6d7WLGs0sxdzVIny9g

    RăspundețiȘtergere
  16. @cherie Nu pot sa iti raspund fiindcanu m-am d0cumentat pe aceasta tema. Se pare ca in Transilvania, romanii mai foloseau forma veche a drapelului Principatelor Unite. cauta pe wiki, poate gasesti ceva...

    RăspundețiȘtergere
  17. La Odesa, Carol I a dezertat si s-a insurat cu Zizi Lambrino.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioana_Zizi_Lambrino
    Daca pentru asa ceva oricare dintre muritorii de rind ar fi fost dus in fata Curtii Martiale, lui Carol i s-a retras numai, dreptul de mostenitor al tronului regal.
    Mai apoi casatoria a fost anulata, Carol s-a insurat cu Elena, printesa a Greciei si l-a avut pe prefericitul Mihaita intiiul al Romaniei.
    Ma surptinde prezenta lui Carol I la ceremoniile redate in acest grupaj...de altfel, extrem de interesant.

    RăspundețiȘtergere
  18. Foarte bine facut articolul! Multa informatie sustinuta prin imagini simbolice!

    RăspundețiȘtergere
  19. Faceti o eroare, trupele care sustineti ca sunt de mercenari sunt de fapt trupe care faceau parte din armata rusa http://www.bunkermuzeum.hu/Bunkermuzeum/utazasok/2007/07--Julius/P7250212v.jpg

    RăspundețiȘtergere
  20. E.CARREZ - Probabil aveti mare dreptate. daca defilau francezi era logic ca si principalii aliati-rusii-sa participe la defilare... Multumesc de sugestie!

    RăspundețiȘtergere
  21. Referitor la trupele cu căciula. Având în vedere ca pe drapelul din fata contingentului scrie Temisana trupele nu pot fi: aliați sârbi, voluntari romani din regiune, trupe românești din armata austro-ungara care susțineau unirea și mai puțin trupe rusești. Împotriva identificării ca contingentului ca rus e de mentionat ca ofițerul care ii conduce are moletiere nu cizme asa cum era echipamentul rusesc și capela austroungara nu ruseasca. Cum sârbii și austroungarii nu aveau căciuli în ținuta de iarna, ce vedem nu pot fi decât trupe românești de voluntari echipați ca dorobănți.

    RăspundețiȘtergere
  22. Felicitari pentru materialul prezentat.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cu mare placere am vizionat aceasta galerie de fotografii care fac parte din istoria tarii noastre.Multumesc celui care mi-a dat aceasta posibilitate.Glorie eterna celor care au facut Romania Mare,respect si admiratie.

    RăspundețiȘtergere