http://stirileprotv.ro/video/
Acesta este linkul. As vrea sa remarcati stilul proprietarilor de castele din Franta. Urmasi ai vechilor aristocrati, oameni inteligenti, relativ bogati si mai ales educati. In Romania nu vei mai inatalnii aceasta specie. O sa vedeti ca putinii care si-au permis sa investeasca in castele ruinate din Romania sunt tot niste oameni educati, eventuali straini sau plecati de mici, eventual artistocrati, (vezi printul Charles pentru conacul Appafy - prin fundatia Mihai Eminescu Trust - din Malancrav sau descendentul contilor Kalnoky din Miclosoara). La noi elita educata a fost distrusa. Iar noii imbogatiti nu au educatie si nimic aristocratic. Am vazut case vechi - adevarate palate - din Bucuresti, restaurate si mobilate de "oameni cu bani". O jale. Ceva mai apropiat de kitschul din palatele tiganesti decat de prestanta boierilor din anii 1900 sau industriasilor din 1930.
Revenind la printul Charles. Nu va enerveaza cat de pasionat de satele si monumentele sasesti e omul asta? Si cat de mult face? Fara nici un ajutor romanesc. Nu va enerveaza ca nici o personalitate romaneasca nu face nici a zecea parte pentru salvarea patrimoniului din Ardeal, din cat face printul de doar 5 ani de cand a fondat Mihai Eminescu Trust? Tot englezii si tot in zona din centrul Transilvaniei au pus pe picioare Fundatia ADEPT? Pentru salvarea biodiversitatii si a agriculturii traditionale? Si stiti de ce vin aia de acolo si se indragostesc de locurile astea in timp ce noi nu? Fiindca sunt educati sa respecte aceste valori - indiferent ale cui sunt - si sa nu le dispretuiasca...
Vedeti si asta dupa filmul de sus...
comparatia cu becali este... cel putin diabolica. Din pacate ei sunt cei care ne conduc si cei care ies in fata.
RăspundețiȘtergereVorbeam saptamanile trecute cu un domn respectabil care imi povestea despre cat de lipsit de esenta este tineretul din ziua de azi. Eu, unul dintre acesti "tineri" tineam sa il contrazic si sa ii intorc fiecare cuvant. Apoi vad chestii dastea si ma trezesc la realitate. De unde atata esenta, cand ne lasam picul de istorie ramas sa fie sters de oameni ca preaminunatul Becali? De unde atata identitate nationala, de unde atata educatie? Las' ca merge si asa... traiasca maneaua, pentru ca in curand asta o sa fie singura identitate nationala.
esti sadic... a durut rau :(
RăspundețiȘtergereCata dreptate ai! Educatia se face cu greutate, cu efort si in timp. Este si va fi foarte greuu sa stergem anii comunismului si neocomunismului din mentalitatea oamenilor din Romania. Imi aduc aminte de sloganul post decembrist "cine a stat cinci ani la rusi nu poate gandi ca Bush" si ma gandesc ca poate reversul acestui slogan va fi salvarea Romaniei.Milioanele de romani plecati la munca sau in concedii prin tarile apusene sa se intoarca cu o noua mentalitate si o noua viziune asupra vietii si a lumii. Ramane de vazut ...
RăspundețiȘtergereHe, he! Am o oarecare satisfactie ca v-am socat. Poate generatia noastra va reusi mai mult. Lucrurile se schimba, incet, prea incet, dar merg inainte, totusi. Cu fiecare articol de genul asta, din presa, din TV, de pe bloguri, se creeeaza o stare de spirit, care va duce in timp la o intelegere a valoriilor ce ne inconjoara (inca).
RăspundețiȘtergereDomnule Oltean, ma bucur ca inca sunteti optimist!
RăspundețiȘtergereEu am cunoscut studenti arhitecti de an 4 care:
- nu stiu ce sarbatorim la 1 decembrie
- nu stiu care e ministerul agriculturii (despre care tocmai enunta niste chestii docte)pe motiv ca nu sunt din Bucuresti
- nu sunt in stare sa distinga intre institutiile statului si le gasesc acestora cele mai nastrusnice denumiri
- nu cunosc monumentele reprezentative ale oraselor din care provin
- nu stiu sa plaseze in istorie "perioada interbelica"
- enunta lucruri despre "perioada comunista" cu maniera doctrinara care insa functiona invers in perioada cu pricina
- nu sunt in stare sa recunoasca Colosseumul
- afirma ca biserica manastirii Snagov "este reprezentativa pentru goticul transilvan de secol XIV"
...
Daca ma mai gandesc imi mai amintesc ...
Viitorul nu suna bine. Si va arata cu atat mai rau. Poate ceva mai tehnologic si mai usor de inlocuit. Daca asa e si la medicina ma ingrozesc pe mainile cui voi ajunge in circa 20 de ani ...
AC
Domnule anonim, cred ca astea sunt exemple la indemana coricui, nu numai la arhitectura se gasesc analfabeti cu diploma, imbecili avizi de castiguri imense fara sa aiba habar de "meserie" deloc. Sunt peste tot. O discutie de 10 minute cu oricare asistent universitar releva o imagine monstruoasa a "elitei" viitoare.
RăspundețiȘtergereCat despre castele, ele sunt imaginea elitei de la noi, mai corect spus a lipsei elitei adevarate de la noi. Oamenii nu mai au eleganta, nu mai au stil, nu mai au nimic din vechea clasa de industriasi, care se delimita foarte clar de muncitorime exact prin aceste insusiri si prin educatie. Azi poate foarte bine sa fie un miliardar care se imbraca in trening si isi face vila cu gresie si bari din inox, care nu cunoste regulile minime de politete sau - nu mai zic - de exprimare corecta in limba romana. Azi oamenii nu mai au activitati de placere, ci din orice trebuie sa iasa bani grei, eventual cu un castig de 500% pe an. De turism de placere nici nu cred ca poate fi vorba.
Becali reusit ,,sa faca'' cel mai scump PALAT TIGANESC DIN LUME!A aurit stacatura peste tot si a aurit si ingerasii de deasupra geamurilor!! Cu exceptia crucii din curte:))) care trebuia aurita! Nici acoperisul nu e autentic! A pus BITUMOASA pe el:))) Cat de penibil sa fi sa faci asa ceva??
RăspundețiȘtergeremare nemultumit mai e romanul.... ar spune unii, eu as spune ca cei nemultumiti nu pot face decat sa astepte. Sincer cred ca trebuie sa treaca si generatia noastra pentru ca Romania sa prinda radacini romanesti si nu americane, europene sau rusesti.daca pun o floare intr-un ghiveci maine la universitate, in cel mult 6 ore cineva o fura, o rupe, se pisa pe ea, sau este acoperita de gunoi. turimsul despre care vorbsesc baietii nu e pt romani.
RăspundețiȘtergereAnul acesta am fost in Santa Maria Orlea langa Hateg, am stat la Castelul baronului Kendeffy, un milion pe noapte plus masa inclusa. Daca caut gasesti...dar arata parca-i din Disney pe dinafara si inauntru paraca inca simti miros de tovarasi basinosi...si toate aceste merita!
@Giurgiu
RăspundețiȘtergereBravo, si eu am dormit in acel castel dar acum 10 ani. Ma bucur ca inca exista, dar nu ma bucur ca imi descrii exact ce am vazut si eu. Deci, in 10 ani nu s-a schimbat nimic...:)
Ma bucura foarte sa citesc lista de comentarii pe tema asta...
RăspundețiȘtergereFaptul ca un asemenea articol mai suscita interes e cel putin inviorator. Sunt amator in cele ale arhitecturii. Si amator in cele ale historiei... ca noi toti. :) Si am si defectul de a fi inca tanar.
Asa veti intelege, poate, faptul ca si eu simt nevoia sa protestez. Dar nu impotriva distrugerii palatelor si castelelor. Si nu a auririi stucaturilor de pe copia Muzeului Rodin din Paris.
As vrea sa protestez impotriva emisiunilor de tipul "Romania te iubesc"! Pentru ca m-am saturat de emisiuni patetice, comerciale, al caror substrat este: asa suntem toti/asta e/romanu e roman/nu mai avem nici o sansa, si desigur, deasupra tuturor: Asa ceva se poate numai in Romania!
Nu ma supara atat de mult cretinatatea mesajului si nivelul submoral al reportajelor. Nici macar vocea strangulata a prezentatoarelor care citesc de pe prompter orice fleac ca si cum ar anunta o apocalipsa... Ma deranjeaza ca, dupa doua decenii, "Generatia Pro" a ajuns sa spuna aproape raspicat: "Romania te iubesc"(-asa cum esti, si fara sa mai visez ca si eu pot sa schimb ceva)
E idealist ce spun? Probabil ca da. Dar daca ma uit la capatul de strada pe care stau, la alte cateva parti de strazi din alte cateva orase si sate, atunci parca se naste ceva in mine. Si mi se confirma. Ca eu pot, cu efort mai mare sau mai mic, sa schimb "lumea" din imediata mea proximitate. Romania mea...
Romania Te iubesc. Asa cum sunt!