luni, 28 septembrie 2009

PUZ-uri ilegale cu presiune nemaintalnita!

Cadou din partea Consiliului General al Municipiului Bucuresti catre locuitori la implinirea a 550 de ani de la prima atestare documentara


Poate ati citit in presa (poate nu si va zic eu) ca in curand (1 octombrie) va intra in vigoare modificarile restrictive la Legea Urbanismului. Deci, orice PUZ in zona protejata respins pana pe 30 sep inseamna o zona de patrimoniu salvata!!!!
Miercuri 23 septembrie, 40 ONG-uri, grupate in Platforma pentru Bucuresti trimisesera o scrisoare deschisa catre primarii si consilieri (vezi mai jos). Miercurea aceasta - 30 septembrie - Consiliul General discuta - din nou - 54 de PUZ-uri scandaloase ce se incearca a fi aprobate inainte de intrarea in vigoare a Legii Urbanismului. Presiunile sunt uriase, in presa de astazi, unii consiieri declarand ca au primit amenintari telefonice care le vizau familiile. Mari "investitiri" imobiliari doresc cu orice pret ca aceste PUZ-uri sa fie votate cu orice pret. Marea majoritate a acestor PUZ-uri sunt ilegale. Citez scrisoarea Platformistilor pentru Bucuresti. Interesant e ca si presa straina a inceput sa comenteze abuzurile urbanistice din Bucuresti:




1. Cele 40 de organizatii din Platforma pentru Bucuresti lanseaza azi o scrisoare deschisa Consilierilor Generali si Primarului General ai Municipiului Bucuresti (copiata mai jos).


Sedinta festiva a Consiliului General al Municipiului Bucuresti

“1 an de impliniri marete

+

1 an de PUZ-uri glorioase

+

repetitie pentru sedinta din 25 septembrie”

In cadrul sedintei, va fi prezentata o sinteza a PUZ-urilor votate de consilierii generali in actualul mandat, impreuna cu valoarea totala a beneficiilor investitorilor de pe urma acestei proceduri. Vor fi discutate de asemenea PUZ-urile de pe ordinea de zi a Consiliului General din 25 septembrie .





SCRISOARE DESCHISA



Consilierilor Generali ai Municipiului Bucuresti

Primarului General al Municipiului Bucuresti

Cu ocazia festivitatilor prilejuite de aniversarea a 550 de ani a Bucurestiului, presa internationala vorbeste de problemele reale ale Bucurestiului si in special de mafia imobiliara si de urbanismul salbatic.


  • In prezentarea filmului “Buldozerele distrug Micul Paris”, principala televiziune germana Das Erste scrie pe site-ul ei: “Tot mai multi cetateni se opun buldozerelor mafiei imobiliare” si “Nicaieri in Europa nu s-a distrus in asa masura orasul vechi.”
  • Articolul “Bucurestiul preocupat in sfarsit de patrimoniul său foarte amenintat” emis de France Press si preluat de mai multe ziare si televiziuni (Le Parisien, Le Matin, TV5, N24, etc.) spune “lacune legislative, birocratie, coruptie si verocitate formeaza un cocktail mortal pentru acest oras”.
  • In articolul “Revolta impotriva mafiei imobiliare”, publicatia germana Der Spiegel scrie “un fenomen ameninta sa ruineze Bucurestiul: urbanismul salbatic.”
  • Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu lansat pe 21 septembrie afirma ca distrugerile patrimoniului construit dupa 1989 sunt mai grave decat distrugerile intregii epoci Ceausescu.

Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 25 septembrie este un prilej pentru dumneavoastra de a va pozitiona de partea mafiei imobiliare si a urbanismului salbatic sau impotriva lor.

Astfel, va solicitam sa nu aprobati urmatoarele Planuri Urbanistice Zonale:

  • PUZ Primaverii 55, care propune intrarea in legalitate a unei constructii ilegale de 30 metri intr-o zona protejata cu inaltimea maxima 13 metri.
  • PUZ Viilor 11A, care prevede demolarea a doua imobile din zona protejata Intrarea Viilor.
  • PUZ Temisana 14 si 36-38, doua cladiri inalte care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Temisana
  • PUZ George Georgescu 37-39, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Regina Maria
  • PUZ Ion Bogdan 20, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Polona.
  • PUZ Alexandru Constantinescu 11-13, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Domenii.
  • PUZ Vespasian 56, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei vechi Vespasian.
  • PUZ Iuliu Maniu 141, care propune dublarea densitatii construite intr-o zona foarte aglomerata a orasului.


Ne exprimam speranta ca, sub imboldul semnalelor interne si internationale mentionate, veti vota pentru bucuresteni si nu pentru exponentii intereselor imobiliare.

Alianţa Civică

Agenţia pentru Monitorizarea Presei – Active Watch

Asociaţia ALMA-RO

Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa

Asociaţia Bucureşti

Asociaţia Collage City. Arta. Arhitectură

Asociaţia Culturală Goodartofnoon

Asociaţia EcoAssist

Asociaţia Frontul Negustoresc Obor

Asociatia Greenitiative

Asociaţia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI)

Asociaţia Komunitas

Asociaţia pentru Arheologie Industrială

Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvaţi Vama Veche”

Asociatia pentru Dezvoltare Urbană

Asociaţia pentru Tranziţia Urbană (ATU)

Asociatia Pro Democratia – Club Bucuresti

Asociaţia “Pro Urbe” Arad

Asociaţia Rhabillage (Case care Plâng)

Asociaţia RPER – Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Asociaţia Salvaţi Dunărea si Delta

Asociaţia Sighisoara Durabilă

Asociatia Studenţilor si Doctoranzilor Români din Franţa - ADERF

Asociaţia Terra Ecologica

Asociaţia Zona Drumul Potcoavei

Forumul Civic Românesc

Fundatia Academia Civică

Fundaţia Eco-Civica

Fundaţia Pro Patrimonio

Grupul Arhiterra

Grupul Miliţia Spirituală

Grupul pentru Dezvoltare Locală

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Societatea Academică din România – SAR

Transparency International

ViitorPlus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă



In plus iata comentariile in legatura cu unele dintre cele mai ilegale PUZ-uri:


PUZ-Nuferilor e pe un sit arheologic, fara sa se ceara aviz de specialitate, PUZ Ion Slatineanu nr. 14 nu a fost pus pe pagina "dezbatere publica" a www.pmb.ro (de fapt este inca postat la sectiunea "in lucru la comisii").

PUZ-Gh. Manu este aiurea pentru ca desi are aviz de specialitate, avizul se refera doar la parcela ce a generat PUZ, iar in plansa de reglementari e desenata o cladire in afara acestei parcele.

Am trecut doar PUZ-urile care mi s-au parut cu imact mare asupra patrimoniului cultural. E posibil insa sa imi fi scapat unele.

Nu apare in tabel, pentru ca nu are legatura cu patrimoniul culural clasat, iar eu doar dupa acest fel de PUZ-uri m-am uitat atent, dar am vazut o neregula in el, PUZ - Spatarul Preda, care propune la str.Progresului niste locuinte colective P+9 prea inghesuite.

Tot asa, nu apare in tabel, sint trei PUZ ce au legatura cu calea ferata care nu au aviz de la SNCFR: Regulamentul General de Urbanism defineste o „zona de protectie a infrastructurii feroviare” cu o latime de „100 m masurata de la limita zonei cadastrale C.F.R., situata de o parte si de alta a caii ferate”:

PUZ - Str. Linistei, nr. 57, terenul PUZ se afla la circa 65m de infrastructura CFR
PUZ - Str. Milcov, nr. 5, terenul PUZ este adiacent infrastructurii CFR, iar pe mare pare din utr V5 (spatiul verde de protectie a infrastructurii, in care PUG spune sa nu se faca ceva care sa atraga oameni) este trasata o strada.
PUZ - Bd. Expozitiei, nr. 22-30, acest PUZ propune o cladire peste linia de cale ferata ce are capat la Romexpo (e drept aceasta linie probabil nu mai e a CFR, dar nu mi se pare in regula sa-i tai Romexpo legatura de cale ferata).

Adrian Balteanu


In final, Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul invita la protest, in conditiile in care, la alegerile locale de anul trecut, toti "catindatii" erau lapte si miere si se inspirau pentru promisiuni din Pactul pentru Bucuresti redactat de Societatea Civila:

"Miercuri 30 septembrie, de la ora 11 organizam un miting vizavi de PMB, pe trotuarul de la Cismigiu. Va fi un miting de presiune pentru cele 54 de PUZ-uri supuse votului de la ora 12. Atasez o situatie cu cele care afecteaza patrimoniul si comentariile lui Adrian Balteanu la sfirsitul mailului.
In afara de PUZ-uri, eu consider ca e si o chestiune de onoare. Nu cred ca e admisibil, dupa ce au luat in 2008 cu copy-paste din Pactul pentru Bucuresti in programele lor electorale acum sa ne interzica accesul in sala de sedinta, sa ne controleze prin bagaje de bannere la intrare, sa ne dea cuvintul la sfirsitul sedintei desi noi cerusem sa vorbim inainte de PUZ-uri. Mai mult, colegul nostru Alex Binescu a fost scos pe sus de jandarmi pentru ca a protestat ca nu i s-a dat cuvintul la momentul potrivit, desi se indrepta singur spre iesire."


11 comentarii:

  1. Ce politicieni, ce investitori, ce jeg, ce rusine.

    Ma mir cum de s-a dat legea asta salvatoare si mai ales as fi curios sa stiu cine a avut initiativa (ca partid politic ma refer).

    RăspundețiȘtergere
  2. Putem sta indiferenti in timp ce se trimite la gunoi istoria, identitatea si demnitatea noastra de bucuresteni.

    Sau putem lupta! Noi alegem a doua varianta – miercuri, ora 11, in fata Primariei.

    Toata lumea sa vina in negru, va fi o actiune speciala ;-)
    http://aicibucuresti.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Când am deschis acest post am rămas ușor intrigată mai ales din cauza imaginilor alese care nu au legătură directă cu restul textului și care deformează realitatea (care nu este deloc roză dar cred că trebuie prezentată obiectiv).
    Prima imagine este un turn din Londra- ce treabă are cu Bucureștiul?
    A doua reprezintă un turn ieșit din orice context- din asta ar trebui să deducem că orice clădire înaltă, idiferent de amplasament este un rău pentru oraș? (Nu am mai urmărit evoluția proiectului, dar cred că s-a renunțat la această variantă.)
    A patra este o propunere ce a ieșit de mult timp din discuție.
    Subliniez că aceasta nu este în niciun caz o pledoarie pentru acceptarea PUZ urilor ci pentru o înțelegere cât mai bună a “cauzelor” pentru care “luptăm”.
    M

    și dacă tot vorbim de PUZ uri și patrimoniu
    Institutul Cultural Român şi Administraţia Prezidenţială
    vă invită
    marţi, 6 octombrie, ora 18.00
    la o dezbatere pe marginea Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale.

    Şi-au anunţat participarea:
    Theodor Paleologu, Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional
    Prof. dr. Dan Mohanu, Şeful Catedrei de restaurare patrimoniu, Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti
    Arh. Şerban Sturdza, Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România
    Maria Berza, Vicepreşedinte, Fundaţia „Pro Patrimonio”
    Arh. Dan Marin, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti
    Mioara Lujanschi, Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene

    Evenimentul va avea loc la sediul ICR (Aleea Alexandru 38).

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anonim - nu ca as fi impotriva, dar chiar li se rupe consilierilor votanti de cei care vor protesta.

    @ toata lumea - Chiar credeti ca vor fi respinse aceste proiecte? Eu cred ca nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonima
    Ai dreptate, imaginile sunt alese in graba, fara atentie! De aceea nu le-am pus legende. Au rol pur decorativ. Oricum voi sterge postul in 2-3 zile, cand nu va mai fi de actualitate.

    RăspundețiȘtergere
  6. am din ce in ce mai mult impresia ca in timp ce oamenii de rand devin "informati de aceste ostilitati la adresa orasului"(pentru ca unele intradevar sunt), unii arhitecti (ca urbanisti nu prea vad) inteleg foarte gresit ceea ce inseamna "insertie de nou". oamenilor, exista in toata lumea orase cu casute vechi si zgarie nori. n-o sa putem sa pastram totul asa la nesfarsit. diferenta vine din studii. si exista studii facute de oameni mari in urbanism, chiar si arhitectura, care demonstreaza ca aparitia unor astfel de cladiri este oportuna. sau avem aceeasi minte cu functionarii de la primarii, care taie din cladiri, doar pt ca nu sunt ei obisnuiti cu inaltimile alea... eu zic sa se discute mai degraba diferentele dintre aceste situatii, sau sa se explice clar de tot ce NU au bun proiectele impertinente. sa fii conservator nu inseamna totusi sa fii ignorant. e o diferenta importanta, cred. chiar esentiala, cand vbim de dezvoltarea unui oras.
    altfel toata lumea oricum dezinformata va crede ca tot ce e nou e neaparat prost. si nu e asa.

    mare atentie aici pt cei care deschid subiectul si posteaza. ca imaginile puse sunt exact ceea ce spuneam mai devreme. e periculos..

    multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Te-am vazut la stirile protv de la ora 19, in imbulzeala din fata primariei. Poate pui niste poze aici, de imbulzeala, pt ca erai cu aparatul in mana. Sedinta s-a suspendat din lipsa de cvorum dar s-a programat inca una pt seara asta. Sa speram ca se va repeta cea de dimineata si se va suspenda din lipsa de cvorum.

    RăspundețiȘtergere
  8. @anonimul anterior și nu numai
    Este pertinent punctul tău de vedere.
    În calitate de arhitect nu mă pot pronunța total împotriva colegilor mei până nu analizăm cadrul lărgit al factorilor ce au dus la situația prezentă. În 20 de ani Bucureștiul (și nu doar el, e valabil și pentru alte orașe mari) ar fi trebuit după părerea mea să își DUBLEZE suprafața printr-o dezvoltare radial-concentrică, lucru ce ar fi trebuit să facă de la bun început obiectul unor programe și strategii lansate de autorități și monitorizate de factorii responsabili într-o colaborare care să meargă unsă. Urbanismul este o adevărată știință, iar la noi nu i s-a făcut loc din ignoranța lui "lasă că merge încă așa".
    Suntem în 1990; Bucureștiul anului 2010 arată pentru un urbanist scăpat din comunism și cu foarte mult chef de muncă astfel:
    Perimetrul actual este înconjurat de o bandă de păduri, parcuri și dotări de loisir cu lățimea de 1-2 km. În cadrul acestei "benzi" se dezvoltă zone de servicii de interes zonal: spitale, campusuri universitare, marele comerț de tip universal (supermagazinele, mall-urile), dotările SPORTIVE și CULTURALE ale orașului: stadioanele, bazinele, arenele acoperite necesare unei olimpiade, campionat mondial, etc. Această bandă este delimitată și pe circumferința interioară și pe cea exterioară (doipier) de câte O AUTOSTRADĂ DE CENTURĂ. Continuăm mergând către exterior cu următoarea bandă de 2-3 km lățime, goală, lăsată ca spațiu de detentă și care trebuie astfel sistematizată și reglementată încât să preia funcțiuni de logistică necesare STRICT orașului: depozite, mică industrie, reprezentanțe comerciale și de servicii, etc care urmăresc dezvoltarea intuită de acest program. De aici de exemplu am comanda noi termopane, am merge să cumpărăm o mașină, o roabă, o săpăligă sau flori la ghiveci, țoalele de sezonul trecut, barca cu motor șamd. Cred că e deja inutil să precizez că după această nouă bandă există O AUTOSTRADĂ DE CENTURĂ. Banda 3 cu lățimea de 2-3 km ar trebui gândită ca REZERVĂ pentru ce nu cunoaștem despre cerințele viitoare, deci by default se va planta și înierba. Banda 4 (1-2 km lățime): aici apar zgârie-norii lu zgârie-brânză care ține cu dinții de fiecare cmp de teren; aeroporturi, industrie mai băbănoasă. Aici se pot descentraliza inclusiv instituții publice în centre de administrație cu tot ce le trebuie: parcări, spații de protocol, locuințe de serviciu. Banda 5: căsuțe mici, bloculețe simpatece, părculețe pentru copii, școli, grădinițe licee, terenuri de golf, spa-uri, piscine, autostrada AIA MARE de centură, adică ceea ce nu se vede azi pe Iancu Nicolae, într-un cuvânt Orașul Grădină.

    Pentru că am ajuns în prezentul lui 2010 când NU am reabilitat spitale la care se mai poate ajunge doar cu elicopterul și NU ne parcăm bicicletele sub biroul de pe fereastra căruia scuipăm pe catedrala Sf. Iosif. Pentru că la 20 mai 1990 NU am votat cu Iliescu.

    Ar mai fi multe de spus dar am de lucru mult, pe bani puțini și trebuie să fac MARI COMPROMISURI pentru că sunt arhitect în țara voastră de români cu putere de decizie.
    Salutări.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Pierpatrat

    Mersi mult pentru comentariu. Ai descris parca un oras din Germania. Asa arata Munchen-ul cand l-am vazut din avion. Mersi pentru tot!

    RăspundețiȘtergere
  10. desenele 3d spun totul...fie ele machete la scara, fie simulari pe calculator, mereu in jurul cladirii construite sunt...cubulete..cubulete, cubulete, fara identitate, fara nume, fara stil fara chip...Doar privindu-le asa iti dai seama cat pret pun pe oras cei care se ocupa cu acel proiect, de la arhitect pana la client...

    RăspundețiȘtergere