Vezi aici filmul demolarii: http://www.youtube.com/watch?v=MOf3BZjyGW4&feature=related
Desfasurarea faptelor:
1) In 4 noiembrie 2008, Consiliul Local al Sectorului 2 emite prin Hotararea 126 Planul Urbanistic de Detaliu – PUD care prevede un imobil P+9 in str. Maria Rosetti nr. 38.
Acest PUD este ilegal intrucat:
-nu avea avizul Directiei de Cultura Bucuresti (obligatoriu, intrucat terenul se afla intr-o zona protejata)
-modifica inaltimea maxima prevazuta de Planul Urbanistic General; conform Legii urbanismului 350/2001, doar Consiliul General al Municipiului Bucuresti poate modifica, si doar prin PUZ, inaltimea maxima
Fotografiile ce ilustreaza artiolul au fost facute la o zi distanta. Vineri 22 mai casa era inca in picioare, fara acoperis, e drept. Nimic nu indica ca era ultima oara cand o sa o mai vad intreaga. Sambata 23 mai, intre 10-10:30 casa era deja distrusa, doar interventia politiei si arestarea excavatoristului oprind demolarea. Ceilalti muncitori au fugit la aparitia Politiei...
-conform Legii urbanismului, PUD-urile in zone protejate se emit de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu de Consiliile Locale de Sector.
Planul este contrasemnat de urbanistul primariei Bogdan Parvanu si de primarul Neculai Ontanu.
2) In 30 decembrie 2008, Primaria Sectorului 2 emite autorizatia de desfiintare nr. 1649/67”R” pentru imobilul din str. Maria Rosetti nr. 38. Autorizatia este semnata de arhitecta-sefa Adriana Bagdasar si de primarul Neculai Ontanu. Autorizatia este ilegala, intrucat nu are avizul Directiei de Cultura Bucuresti (obligatoriu, intrucat imobilul se afla intr-o zona protejata).
3) Pe 29 ianuarie 2009 Primaria Sectorului 2 cere avizul Directiei de Cultura Bucuresti pentru autorizatia de desfiintare si pentru PUD, care fusesera deja emise! Directia de Cultura Bucuresti nu acorda avizul nici pentru una nici pentru cealalta.
4) Miercuri 20 mai 2009 presa semnaleaza inceperea lucrarilor de demolare la imobilul din str. Maria Rosetti nr. 38.
5) Miercuri 20 mai, Ministerul Culturii se autosesizeaza, verifica legalitatea actelor si constata ca autorizatia de desfiintare a fost emisa ilegal de Primaria Sectorului 2. In aceeasi zi la ora 17 Ministerul Culturii sesizeaza ilegalitatea Inspectoratului de Stat in Constructii - ISC.
6) Joi 21 mai 2009 la ora 9, Asociatia Salvati Bucurestiul sesizeaza si ea ISC, personal pe dna. Adriana Bagdasar, inspector-sef adjunct al Municipiului Bucuresti, cerand oprirea lucrarilor pe motiv ca nu exista panou de afisaj si ca santierul nu este amenajat.
7) ISC reactioneaza abia sambata 23 mai la ora 9, numai dupa ce inspectorul general al ISC Romania Adrian Balaban a fost contactat personal de doua ori. Pana sambata la ora 9 nu se scosese decat acoperisul si se demolase o anexa minora.
8) Sambata 23 mai la ora 9, reprezentantul ISC Bucuresti, dna. Mihaela Buzec, constata aparitia unui buldozer in curtea imobilului. Intrucat firma demolatoare nu a putut prezenta autorizatia de demolare, dna. Buzec dispune doar verbal oprirea lucrarilor si pleaca cu promisiunea firmei demolatoare ca opreste lucrarile pana luni la ora 9,30.
9) Sambata in intervalul orar 10-11 firma demolatoare demoleaza jumatate din imobil, fiind oprita de Politie, alertata de Ministerul Culturii.
Primarul Neculai Ontanu:
Se vede cu ochiul liber ca zonele protejate din sectorul 2 sunt supuse unui adevarat macel: se demoleaza case cu valoare arhitecturala si se constuiesc blocuri nepotrivite in locul lor. Primarul Ontanu trebuie sa explice:
1) sutele de PUD-uri ilegale prin care se prevad inaltimi scandaloase in zonele protejate; toate sunt ilegale intrucat Consiliul Local nu are nici competenta sa le emita in zonele protejate, nici competenta sa modifice regimul de inaltime; dintre ele:
-Icoanei 2-8, pentru un P+12; ilegalitate constatata de ISC; dovada relei credinte a primarului Ontanu, acesta nu a propus Consiliului Local revocarea acestui PUD, ci s-a aparat prin directia juridica in procesul intentat de Ministerul Culturii
-Dionisie Lupu 39-41, pentru un P+8, emis la 27 noiembrie 2008; acest PUD nu are nici avizul Directiei de Cultura Bucuresti; de fapt, acest aviz a fost solicitat pe 5 martie 2009!
-Icoanei 11-13, pentru un P+4; ilegalitate constatata de ISC
-Icoanei 98-98A, pentru un P+9; ilegalitate constatata de ISC.
2) de ce, dupa demiterea Adrianei Bagdasar, nu a verificat si nu a anulat actele ilegale emise de aceasta?
Cerem primarului Ontanu:
-demiterea de urgenta a lui Bogdan Parvanu (fost director al directiei de urbanism, actualul arhitect-sef, cel care a semnat toate PUD-urile)
-publicarea pe site-ul primariei a tuturor autorizatiilor de desfiintare emise in zonele protejate.
Inspectoratul de Stat in Constructii:
Acesta trebuie sa explice:
1) cum de a putut sa o angajeze ca inspector-sef adjunct pentru Bucuresti pe Adriana Bagdasar, care a fost data afara de Primaria Sectorului 2 dupa numeroase nereguli? (autorizatia de desfiintare pentru str. Maria Rosetti nr. 38 fiind doar una dintre ele)
2) cum de nu a observat nici ilegalitatea PUD-ului nici ilegalitatea autorizatiei de desfiintare din Maria Rosetti 38 (evidente) la controlul lunar pe care l-a facut la Primaria Sectorului 2?
3) de ce nu a oprit lucrarile de demolare, desi acesta nu avea nici panou nici organizare de santier?
Cerem ISC:
- demiterea de urgenta a Adrianei Bagdasar, inspector-sef adjunct pentru Bucuresti.
-verificarea automata a tuturor PUD-urilor emise de primariile de sector.
Guvernul Romaniei – politica in domeniul patrimoniului:
Guvernul Romaniei trebuie sa exprime public optiunea sa pentru pastrarea sau nu a patrimoniului istoric in Romania. Daca o doreste, trebuie sa explice:
1) de ce a redus finantarea si numarul de posturi pentru Ministerul Culturii, si asa subdimensionat? cum crede ca 6 angajati la nivelul central al Ministerului Culturii si cate 1 angajat in fiecare judet pot controla 30.000 de monumente istorice si cateva mii de zone protejate la nivel national?
2) daca a asumat prin programul de guvernare raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu, cum se face ca un imobil care figura in raportul acestei comisii ca fiind in pericol de demolare a fost demolat 6 luni mai tarziu?
Guvernul Romaniei va dovedi saptamana viitoare prin alegerea directorilor de Directii Judetene de Cultura daca doreste pastrarea patrimoniului sau doreste sa sprijine mafia demolatorilor.Zvonurile asupra presiunilor politice asupra Ministerului Culturii nu sunt incurajatoare.
Clasa politica – legislatia in domeniul urbanismului si a constructiilor:
Daca doreste cu adevarat normalitatea in urbanism si constructii si nu parvenirea unei clase de smecheri, clasa politica trebuie sa explice:
1) cum este posibil ca intr-un caz de o ilegalitate atat de flagranta (autorizatie emisa fara un aviz obligatoriu), Inspectoratul de Stat in Constructii sa nu poata dispune intreruperea lucrarilor in baza acestei ilegalitati si trebuie sa astepte hotararea instantei de judecata? Cum este posibil ca intr-un caz flagrant ilegal de care au cunostinta Ministrul Culturii si inspectorul general al ISC, sa se poata opri lucrarile doar pe motivatia lipsei de panou?
2) cum este posibil ca nici un text legislativ sa nu prevada obligatia primariilor de a comunica locuitorilor autorizatiile de constructie si autorizatiile de desfiintare emise? Cum este posibil ca locuitorii sa afle de demolarea unei case de patrimoniu doar in momentul in care demolarea a inceput?
Cele 40 de ONG-uri din Platforma pentru Bucuresti au solicitat in campania electorala din noiembrie 2008 un set de schimbari legislative punctuale in aceste domenii.Cerem in continuare emiterea acestora.
[Aceast text este un comunicat al Asociatiei Salvati Bucurestiul. Structura sa detaliata il transforma intr-un text de sine statator. Agentiile de presa si publicatiile mass-media au dreptul sa il preia, in integralitate sau partial.
Contact: Nicusor Dan, www.salvatibucurestiul.ro, 0732.290.539]
Rog toate blogurile preocupate de subiectul Bucuresti sa inceapa o campanie anti-demolari. Pot prelua integral sau partial acest articol sau sa scrie altul nou. Ziaristii ar trebui sa nu lase sa uite aceasta situatie. trebuie fortata mana politicienilor a face ceva pentru salvarea patrimoniului de rechinii imobiliari...E deja mult prea groasa!!
Hot News.ro: Moda demolarilor de sambata dimineata:O casa veche de pe Maria Rosetti face loc unui bloc de noua etaje
Jurnalul National: "Theodor Paleologu: Primarul din Sectorul II se vrea un "Demolava" al secolului XXI."
9am News: Demolarile in zonele care definesc identitatea "Micului Paris" continua
Gardianul: Cu acordul primarului Ontanu, cladire de patrimoniu demolata
Scandalul imobilului din strada Maria Rosetti ajunge in instanta
Profit Imobiliar: Un scandal imens care scoate la iveală nereguli din câteva instituţii
Ziarul de investigatii: Ministrul Culturii confirma ancheta Ziarului De Investigatii
ProTV: Demolare cu scandal in una din zonele istorice ale Bucurestiului!
Romania libera: OAR da in judecata Primaria Sectorului 2 pentru demolarea unui imobil de patrimoniu
Cotidianul: Filmul demolarii filmat de fiul ministrului Culturii
Acest scandal va avea o singura consecinta: aparitia unui bloc nou. Restul sunt iluzii. Din pacate.
RăspundețiȘtergerePS. Este incredibil cate lucruri interesante se gaseau in Bucuresti daca de cateva zeci de ani se chinuie sa le demoleze si nu le-au terminat. Oare cum au putut fi construite?
ce-ar mai fi de zis? În USA orice casa mai veche de 50 de ani e "istorica". Asadar fara comentarii.
RăspundețiȘtergereIncet, incet, se reuseste sa se stearga istoria asta a noastra, cat mai exista din ea. Iar un popor fara istorie si identitate este mult mai usor de condus. Ceea ce n-au resusit comunisti sa termine observ ca se continua acum. Pacat, cand vom realiza ce valoare au aceste cladiri nu vom mai avea ce conserva.
RăspundețiȘtergereNu oameni buni! In acest caz nu va trebui sa ne resemnam. Asociatia Salvati Bucurestiul intentioneaza sa il dea in judecata pe Ontanu si sa ceara reconstruirea casei!!!!!!!
RăspundețiȘtergereRadu, cine este asociatia salvati Bucurestiul? Fara gluma intreb? Adica este o persoana juridica, ONG, puternica? A mai avut "succesuri" pana acum? Exista sanse? Chiar ma intrebam ce ar mai putea fi facut? Exista planuri? Chiar se poate reconstrui casa?
RăspundețiȘtergerePai sunt printre cele mai eficiente si mai informate ONG-uri, datorita lui Nicusor Dan care e foarte energic. Dar in general toate cele vreo 30 ONG-uri bucurestene din domeniu sunt cam slabe, cam ...cum sa zic, nu atat de bataioase cat ar trebui. Momentan e o idee care se doreste a fi puse in practica.
RăspundețiȘtergereDaca vor castiga procesul si se va reconstrui casa, probabil ca va fi creat un precedent pentru alte imobile demolate.Ce misto...Le urez bafta
RăspundețiȘtergere-b.r.n
Mafia imobiliara din sectorul 2 e patronata direct de primarul Ontanu. Referitor la barbaria din str. Maria Rosetti se pare ca autorul ar fi acelasi, cu cel care a ras inca doua cladiri vechi de patrimoniu pantru a construi cele doua oribilitati de blocuri de la intersectia str. Toamnei cu Maria Rosetti, adica patronul restaurantului Nicoresti, aflat in zona.
RăspundețiȘtergereApropo de cele doua blocuri construite la intersectia Str. Toamnei cu Maria Rosetti- aviz amatorilor: locuind in zona pot sa spun ca cele doua blocuri au fost construite de mantuiala si prezinta vicii ascunse(probleme la fundatii), iar betoanele din structura au fost turnate iarna, fara a fi respectate reguli elementare. De altfel oricine poate constata cu ochiul liber ca sunt inclinate, in ciuda stradaniilor constructorilor de a masca acest viciu.
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergereFara sa aiba nici o dovada, toata lumea crede ca e vorba de patronul de la Nicoresti. Un animal putred de corupt (si corupator). Cele mai multe cladiri de valoare din Buc s-au demolat in sect 2!!! Mi-as dori muuult ca Ontanu sa ia cel putin un sut in cur!
D-le Radu Oltean, eu nu am facut decat sa reproduc zvonurile celor care locuiesc in zona. De altfel in mod sigur Ontanu client fidel(ca si altii cum ar fi Crein Antonescu si altii..) al restaurantului, e sigur beneficiar al mitei.
RăspundețiȘtergereOricum potentialilor cumparatori le recomand ca inainte de a cumpara apartamente in cele doua blocuri(preturile in zona fiind enorme) sa-si angajeze un expert care sa solicite spre studiu "cartea constructiei".
Acesti experti(daca sunt onesti si profesionisti) SIGUR vor descoperii multiple nereguli si vor actiona in interesul clientului sfatuindu-l sa nu cumpere.
Vicile grave ale acelor blocuri la un loc cu uratenia lor, deja proverbiala, sunt vizibile si din stada. Le pot vedea si eu care nu-s arhitect.
RăspundețiȘtergereD-le Radu Oltean, aveti dreptate. Sectorul 2, dupa inscaunarea lui ontanu la primarie a devenit raiul speculatorilor imobiliari.
RăspundețiȘtergereIn primaria sect.2 exista o adevarata mafie care dispune de datele proprietarilor imobilelor care pot fi cumparate la preturi derizorii(batrani fara mostenitori,aflati in situatii financiare precare, cladiri locuite ilegal de tigani, etc.).
Ce nu areusit ceausescu sa darame iata reuseste ontanu.
Google:
RăspundețiȘtergerehttp://www.ziaruldeinvestigatii.ro/index.php/main/showNews/id/32
http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1239428-primarul-neculai-ontanu-cercetat-penal.htm
Adica totul e extrem de bine organizat. Trebuie facut nene ceva ca astia darama tot. Apropo, Atheneul Roman e in sectorul 2? Ar fi un loc bun pentru un bloc. Acum fara gluma. Se poate "sparge" mafia sectoruli 2? Ar fi un moment oportun acest scandal. E rost de DNA? Nu stiu, intreb si eu. Dar tare ar fi bine ca aceasta demolare sa aiba o finalitate mai buna. Adica sa nu fi murit degeaba acea casa.
RăspundețiȘtergereEu umblu mult prin Bucuresti si observ ca multe zone vechi sunt intentionat lasate in paragina, populate de tigani pripasiti din toata zona de sud a tarii(satre intrergi).
RăspundețiȘtergereEste si aceasta o tactica, de a pustii locul de a-l face impropriu unei trai civilizat, pentru ca apoi asazisii investitori sa acapareze zone intinse la preturi derizorii.
Vezi zona Gara de nord, zona veche a Caii Mosilor, Str. viitorului, str.Lascar Catargiu, etc.
Intr-o nota mai buna, observ in zona Icoanei si nu numai multe case reabilitate. Vilele mari au sanse mai multe pentru ca pot intra in ele firme care au nevoie de spatiu, dar si case antebelice mici au aceasta sansa uneori: restaurant, magazin sau un simplu proprietar mai iubitor de frumos. Asadar, cred ca ne aflam la o cumpana, in care distrugerile pentru profit se intalnesc cu opozitia celor care vor sa traiasca intr-un oras frumos, cu istorie.
RăspundețiȘtergeream locuit pe strada asta... :(
RăspundețiȘtergereceea ce nu clarifica articolul (sau n-am inteles eu) este cui apartin aceste imobile abandonate? daca sunt in patrimoniul de stat, cine este insarcinat cu a avea grija de ele? de ce nu-si face treaba? nu se poate gasi un uz comercial pentru ele care sa produca bani si sa fie concordant cu intentia de conservare (banii pentru reabilitare ar fi bine sa nu vina de la buget)?
@InBonobo.com
RăspundețiȘtergereIn general proprietarii stau bine ascunsi in spatele unor firme oarecare. E banuit patronul restaurantului Nicoresti cel ce a construit si cele 2 blocuri oribile din apropiere (citeste comentariile de mai sus). In patrimoniu de stat nu mai e nimic (pot in proprietate privata, a primariei, a unor institutii sau ministere). In acest caz e un interes privat. Se castiga prin demolare un teren valoros pe care se poate construi un bloc care aduce profit maxim.
@Romulus
Casele restaurate sunt foarte putine raportat la numarul de case in paragina.
@Anonim(ultimul)
E reteta patentata. Proprietarii care vor terenul curatat pt a construi dar nu au voie lasa casa la cheremul tiganilor (eventual ii cheama) care distrug ff tare, eventual dau foc la acoperis. Dupa putin timp casa se prabuseste singura.
vezi si: http://art-historia.blogspot.com/2009/04/casa-din-cezar-bolliac-17-bucuresti.html
un scandal pur si simplu, sper sa fie condamnati responsabilii! M-a distrus moralul zilei! Avem niste primari hoti, si intreprinderi care se bat joc de noi, nu se tin de cuvant!
RăspundețiȘtergereCe sa mai zicem? Se poate ajunge vre-o data in Romania sa pastram patrimoniul nostru?
A propos de acest articol, cred ca sunteti familiarizati si cu scandalul caselor din str. Icoanei. A fost un pic de valva acum vreo 3 luni si de atunci... liniste prin presa... Din cate am inteles, a fost organizat un meeting spontan saptamana trecuta. Exista si o petitie postata pe internet la: http://www.petitieonline.ro/petitie/apel_pentru_strada_icoanei_si_pentru_bun_simt-p33272045.html.
RăspundețiȘtergereDupa cum spuneai, Radu, "nu trebuie sa ne resemnam".
Cu stima,
Georgiana
Ceausescu n-a murit... Ajunge cineva, oricine, dupa gratii?
RăspundețiȘtergere@Ferenczy
RăspundețiȘtergereAr fi prea frumos sa ia cineva puscarie. Dar n-ar fi rau deloc. Ar mai ramane orasul asta cu ceva case vechi si pt generatiile viitoare...
azi a aparut si pe hotnews:
RăspundețiȘtergerehttp://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5743212-moda-demolarilor-simbata-dimineata-casa-veche-maria-rosetti-face-loc-unui-bloc-noua-etaje.htm
poate ca in sfarsit se va declansa o investigatie.
Sincer sa fiu, prefer blocuri si birouri noi, sau parcari cu plata, decat ruine ruginite in care traiesc tigani care arunca cu cacat pe strada.
RăspundețiȘtergereAu dat si la ProTV stirea...merge,merge
RăspundețiȘtergereP.S.:Pentru ultimul anonim:vorbeste activistu' din tine, metamorfozat in capitalist dambovitean si democrat "original".
-b.r.n
@ Penultimul anonim
RăspundețiȘtergereOri esti cretin si incult, ori esti in mafia imobiliara (ceea nu exclude si prima varianta).
@b.r.n.
Sa vedem ce iese...
Romania Libera:
RăspundețiȘtergerehttp://www.romanialibera.ro/a154885/oar-da-in-judecata-primaria-sectorului-2-pentru-demolarea-unui-imobil-de-patrimoniu.html
http://www.romanialibera.ro/a154959/demolare-ilegala-pe-strada-maria-rosetti.html
Azi am trecut pe strada Maria Rosetti si era linistit locul faptei.
RăspundețiȘtergereVa ramane asa pana cand vor incepe sa se aciuiasca pe acolo haite de cani si aurolaci. Iar cand situatia va deveni intolerabila dein cauza mizeriei, va interveni cineva si cu "spirit civic" va tezolva situatia in folosul celor care au provocat-o.
Acum, dincolo de emotii si de furie, hadeti sa fim pragmatici. Inteleg ca un anumit ONG ar dori sa gaseasca o cale legala pentru a rezolva situatia (prin aceasta inteleg pedepsirea tuturor faptasilor si reconstruirea casei). Justitia nu se poate face insa fara asistenta de specialitate. ONG-ul respectiv are un site? Are un cont unde se strang bani in mod transparent pentru aceasta actiune? Eu as dona, dar cui, cat, unde? Puteti scrie un update cu aceste informatii in corpul articolului initial?
RăspundețiȘtergereAltfel ramanem la indignari si aratari cu degetul, asa cum facem de 20 de ani...
am citit si m-am scarbit din nou. intrebarea este acum ce facem? este cineva care are de gand sa mearga sa vorbeasca cu omaneii de la minister, patrimoniu sau doar ramane o postare pe net? am avut o experienta asemanatoare si din fericire chiar am reusit sa schimb porcaria facut de boul de piedone (http://www.cotidianul.ro/piedone_piteste_ilegal_un_monument_istoric-58913.html) dar pentru asta am mers singura cu hartiuta in mana sa vorbec la facultate la primarie si pe unde am mai apucat. putini s-au oferit sa ma ajute si in general nu cei care erau direct insarcinati sa protejeze monumentele istorice. dar lasand asta la o parte, trebuie sa existe o persoana care sa vrea sa piarda o groaza de timp si sa se lupte. poate avea castig de cauza. pot sa ma ofer sa ajut pe cine o fi si cu ce o fi, dar daca doar se posteaza pe net, mai bine stam linistiti acasa si ne uitam la filme pentru ca nu are nici o valoare. nici o persoana importanta nu se va sesiza asa. ii doare pe toti in fund. si in final chiar si pe cei care doar citesc tot acolo ii doare
RăspundețiȘtergerenu am vrut sa o trimit 'anonim', dar nici nu stiu cum sa ma inscriu. numele meu este ilinca.
@Dinu Mihai
RăspundețiȘtergereIti recomand sa ii scrii/telefonezi lui Nicusor Dan. El are Asociatia Salvati Bucurestiul si are mail/nr telefon. Sfatuieste-te cu el. Problema e ca Ministerul Culturii si OAR (Ordinul Arhitectilor) vrea sa il dea pe Ontanu in judecata si sa oblice Primaria/Proprietar la reconstituirea casei. Citeste si articolele din presa de la sfarsitul articolului. Toate, pt a-ti face o idee cat mai clara.
@Ilinca
Ma gandesc ca toti cei carora le pasa sa se organizeze in jurul unui ONG, precum cel al lui Nicusor Dan (un tip ff eficient dar relativ solitar). Ca ONG se pot face multe in lupta cu autoritatile. In alte orase (precum Sighisoara) sau alte tari ONG-urile sunt ff eficiente prin intentarea de procese la TOATE derapajele autoritatilor. Trebuie, e drept, ceva energie si timp, colaborare eficienta cu presa si asociatiile arhitectilor sau alte asociatii culturale, ceva bani pt avocati si/sau materiale de propaganda (afise, pliante, flyere)etc. Mitingurile nu sunt prea eficiente dupa parerea mea personala. Lumea nu vine la manifestatii. Poate doar de ochii presei... Citeste si ce am scris mai sus, suna-l pe Nicusor Dan!! E nr la sf articolului!
Nu va puteti imagina cat ma bucur ca in sfarsit a facut o greseala ce a atras atentia tuturor. In schimb sunt aproape sigur ca nu se va intimpla nimic si ca Ontanu va avea inca multi ani de domnie. In mare, baietii astia sunt pusi pe facut bani si atat. In cartierul in care stau, mai precis in spate la Mega Image, Lizeanu a dat autoriziatii pentru a defrisa toate parcurile si a consruit blocuri. Paradoxal unul se construieste chiar acum si nimeni nu spune nimic. Eu unul nu cred ca pamantul acela a fost vreodata proprietate privata... si ce daca, oricum nu este singurul? Oare s-a uitat cineva mai atent sa vada ce face Mazare in Constanta cu Portul Tomis - dupa parerea mea alta zona ce ar fi trebuit sa apartina patrimoniului? Ei bine... A promis lumii ca il transforma in marina si asta face, dar singura diferenta este ca va fi o marina doar pentru el si prietenii lui. De jur imprejurul golfului a trantit niste containere portocalii imprejurate de un gard. Populatia Constantei se gandea la o zona turistica, etc. Sigur, omul si-a facut un fel de golf privat asa pentru el si alti smecheri care isi vor parca iahturile acolo. Mare rusine... si nimeni nu spune nimic... oricum lumea de acolo este atat de indolenta incat se uita la containere si inca crede ca va iesi ceva frumos... Daca sunteti curiosi urmariti blogul THNonline.com o sa postez acolo niste imagini.
RăspundețiȘtergere@THN
RăspundețiȘtergereAi dreptae cu constantenii. Face Mazare ABSOLUT ce vrea acolo si NIMENI nu zice nimic!! Daca nu exista picior de societate civila in C-ta, doar nu o sa astepte de la lup sa fie bun si prietenos cu oitele!
Pina ce ministrul culturii nu se va debarasa de "vechea garda" din sistemul culturii,garda care a reusit deja sa-l "imbrobodeasca",nu se va urni nimic in sensul bun.
RăspundețiȘtergereATENTIE IN PRINCIPAL la d-l DAMIAN de la directia culturii pe municipiul Bucuresti, care "dirijeaza" totul,dar absolut totul !!!!!
Domnu Olteanu, casa in primul si in primul rand era veche rau de tot si de-abia sa mai tinea pe picioare. Pe langa ca erea uzata moral, fizic si estetic, mai era si cu igrasie si pe de-asupra, avea gindaci!
RăspundețiȘtergereGanditi putin va rog si nu judecati in pripa! S-a daramat o cosmelie din care nu se mai putea face mare branza si in loc se va edifica un edificiu modern si incapator, care va oferi locuri de munca, spatiu de parcare si sansa revitalizarii unui oras imbatranit in pacate.
In plus, dezvoltarea pe verticala a spatiului urban este inevitabila... Priviti New Yorkul, unde biserici de secol XIX sau, chiar XVIII sunt anturate de zgarie-nori din sticla si otel! Iar acolo, toti sunt extaziati de potrivire!
Cu stima,
prof. arh. Dinu P.
Dom'le,
RăspundețiȘtergereNu-mi dãdui seama pân' acu cã Dinu Pãturicã fuse si arhitect... Chiar profesor...
Duios Dragos bora...
RăspundețiȘtergereSincer vorbind, nu-mi dadui seama nici eu pina acum ca, un verb ce-i pus la un timp care-l adaposteste de orice raspundere ortografica, poate deveni prilej de nume... Dar s-au vazut si altele mai rele...
Oricum, cu o abordare ce-i tributara prafului trecutului si desuetitudinilor retoricii, ce n-asteapta raspuns ori comentarii, arhitectii n-ar fi putut crea asa ceva:
http://extremedubai.blogspot.com/2007/06/more-updates.html
ori:
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.essential-architecture.com/ARCHITECT/Frankfurt_Commerzbanktower_wmt.jpg&imgrefurl=http://www.essential-architecture.com/ARCHITECT/ARCH-Foster.htm&usg=__TMkw2uIaVr4TPU-VeoDxlv1t4SI=&h=599&w=449&sz=51&hl=en&start=14&um=1&tbnid=UFjtOmGfmdxEIM:&tbnh=135&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dfrankfurt%2Barhitectural%26hl%3Den%26safe%3Doff%26um%3D1
sau:
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.spirit-of-paris.com/wp-content/photos/paris/louvre/louvre%2520pyramide%2520devant%2520pavillon%2520de%2520sully%2520de%2520nuit.jpg&imgrefurl=http://www.spirit-of-paris.com/category/le-louvre&usg=__NuoZ80UcbEbS4BKmtrbtMclAC-0=&h=896&w=1200&sz=218&hl=en&start=2&um=1&tbnid=MNbqid5yoROkPM:&tbnh=112&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dlouvre%2Bpyramide%26hl%3Den%26safe%3Doff%26um%3D1
Ori d-ta, domnule cu nume de verb, esti adeptul academismului romantic cu orice pret? Ce n-arata ca la sfirsitul sec XIX e dezgustator de bauhaus, pop, postmodern ori deconstructivist!
prof. arh Dinu P.
D-lui prof. Arhitect DinuP.
RăspundețiȘtergereD-le profesor(deocamdata voi folosi acest apelativ ), daca sunteti cu adevarat profesor si arhitect, cred ca ar trebui sa va ascundeti ani multi fata si sa evitati spatiul public recomandandu-va ca profesor si arhitect si aceasta doar din mutivul simplu aflat in ochii tuturor: un oras-Bucuresti slutit de dvs. si cei pe care dvs i-ati avut elevi.
Restul sunt doar vorbe goale....
semnat: Andrei Mihail, cetatean...
Onorate cetatean Mihail, cu vocatia discursului charismatic pentru masse...
RăspundețiȘtergereOprobriul caruia ma supui matale imi aminteste de simpaticele tribunale populare care, in anii '50, au condamnat de-a valma: politicieni, jurnalisti, scriitori, avocati, ofiteri, oameni de afaceri... chiar si arhitecti!
Cu aceeasi inocenta natinga, de sorginte comunista, dumneata imi arunci in fata lozinci decupate din infierarile minios-proletare ale suculentei "Scinteia".
Graba dumitale generalista, de a baga in aceeasi oala toate constructiile (probabil) de dupa '47 mi te infatiseaza ca pe un vajnic ipochimen ce si-a facut cultura generala citind "Libertatea" - editie completa, revazuta si adaugita.
Mintea dumitale (se pare) nu este capabila sa inteleaga faptul ca orasul se dezvolta, fiind UN ORGANISM VIU! Iar dezvoltarea sa, inevitabil, are similitudinile unui riu care, orice ai face, curge DOAR IN SENSUL DE CURGERE!
Asadar, dumneata, cu mintea sufocata de stereotipii, dar odihnita in esenta, vei pune in acelasi cos ouale clocite ale turnuletelor si crenelurilor palatelor tiganesti, blocurile sterpe ale lui Dej si totalitarul bdui Biruinta Socialismului (asupra Bucurestiului), ansamblul rezidential Baneasa, hotelul Novotel, Alfa Bank si Turnul BRD, Howard Johnson (Dorobantiul renovat), Sediul Uniunii Arhitectilor (fosta Directie a 5-a, de vis-a-vis de fostul CC)...
In mintea dumitale, impanata de idei preconcepute, maniheismul prezinta urmatoarea lema: in Bucuresti s-a construit frumos pina la un punct. Ce-a trecut de punctul acela, nu mai e arhitectura, e un produs menit sa-l infiga pe genitorul arhitect cu tartacuta-n tarina, a struteasca rusine...
Asadar, priveste ansamblul si incearca (daca poti, daca nu - nu-i suparare) sa te desprinzi de ideile putine, dar fixe, care vocalizeaza, de exemplu, impotriva blocului de linga Sfintul Iosif... Incearca sa te desprinzi de contestarea-de-dragul-contestarii... Incearca sa gindesti cu fortele proprii... La inceput, poate sa fie mai greu... dar apoi, vei obtine niste satisfactii nebanuite!
Si, apropo, mai uita-te si pe revistele de arhitectura: nu-ti va face rau si, zau, se citesc relativ usor, ca-s pline de poze mari si frumoase! Sint ceea ce se numeste "instrument de popularizare".
Un weekend vesel copii,
prof. arh. Dinu P.
Bre 'nea P, acum vad in biblioteca 5-6 carti de popularizarea arhitecturii. Cu un minim efort mai dau de vreo 5-6. Inclusiv "Bucuriile esentiale" de Le Corbusier, Meridiane '71. Ceva albume de fotografie pe tema asta, bashca un morman de "Arhitext" si "Igloo". Asa ca hai, daca ti-e rusine de secretu' matale nume, lasa-ne, canta la alta masa!
RăspundețiȘtergereLa Nicoresti.
Bravo Bora-Bora, daca ai vazut maldarul de reviste inseamna ca ai o privire agera. Urmatorul pas e sa le citesti si, la urma, daca vei putea (de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere...) sa le intelegi!
RăspundețiȘtergereFaptul ca ai un tapet de carti pe perete (inclusiv "Bucuriile esentiale" de Le Corbusier) nu reprezinta o conditie obligatorie si necesara de a le fi parcurs! In replica, iti pot marturisi ca si eu am in garaj o masina cu motor cu ardere interna, principiu Otto... Dar asta nu inseamna ca m-am apucat sa ma imprietenesc cu bujiile si sa le curat personal, ca sa nu se simta neglijate! Asa ca, take it easy!
A apropo... Stii cine este parin tele spiritual al rationalizarii spatiului locativ? Ai cea mai vaga idee cine a creat filosofia spatiilor din cartierele-dormitor? Cred ca daca ai avea habar, nu te-ai mai lauda cu "Bucuriile esentiale" de Le Corbusier... Pentru ca, intre "Bucuriile esentiale" si spatiile minimale nu-i decit un singur pas... ca intre sublim si ridicol, de altminteri! Pas pe care, observ, tu nu eziti sa-l faci!
Esti penibil, zau!
D.P.
ps:
Esti ruda cumva cu dl Passat? Fiindca, pt dinsul am un respect deosebit... Cu ceva ani in urma am impartit momente placute cu domnia-sa...
Cel ce se semneaza arh. Dinu P. are oarecare dreptate: o casa veche nu trebuie pastrata la infinit pentru simplul motiv ca e veche. Asta nu e un argument. Si da, orasul trebuie sa creasca.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte nici nu trebuie sa creasca cu orice pret, si trecutul nu trebuie distrus atunci cand e frumos si cand spune ceva. mai ales cand inlocuitorul este un bloc oribil.
Asa ca nu e usor de transat problema si nu stau lucrurile deloc in alb si negru. Trebuie judecat bine de la caz la caz.
Si pana sa ma faca autorul blogului cretin si/sau incult, imi permit sa ii reamintesc ca nu ii sta deloc bine in postura de a arunca invective fara cea mai mica incercare de a apela la argumente. Sa stiti D-le Olteanu, ca nu toti cei care nu sunt de acord cu Dvs. sunt idioti sau membri ai mafiei imobiliare.
In sustinerea spuselor dlui Vlad V voi aduce doar doua nume; ambele se leaga de Paris. Primul este Haussmann: http://en.wikipedia.org/wiki/Baron_Haussmann
RăspundețiȘtergereCel de al doilea este I.M. Pei:
http://en.wikipedia.org/wiki/I.M._Pei
http://en.wikipedia.org/wiki/Louvre_Pyramid
D.P.
Din punct de vedere istoric, cutremuratoare disrugerea unei case
RăspundețiȘtergerevech boeresti.
Ce interese din umbra urmaresc desfigurarea spirituala a Bucurestiului?
Cine sunt oamenii din umbra ce doresc pierderea identitatii?
Cine e inginerul Vladuta, fost director la Apolodor S.A.?
RăspundețiȘtergereEl a vandut ilegal case nationalizate in anii 90.
Din spaga si-a construit un bloc personal foarete aproape de strada Rosetti
Draga Iulia, inginerul Vladuta e fost director la Apolodor S.A.
RăspundețiȘtergereEl a vandut legal casele nationalizate in anii 90.
Se presupune ca din spaga si-a construit un bloc personal foarte aproape de strada Rosetti.
Dar cum spagarul neprins e antreprenor cinstit... Noi sa fim sanatosi, ca altii au vindut, a l'epoque, intreaga flota... Sa traiti bine!
DP
nu pot sa cred asata!
RăspundețiȘtergereda fiul lui, artist plastic, manifesta posedat in jurul casei!
Adica: tata vinde, baiatu ia despgubiri...
Vladuta rulez!
Vladuta e un baiat pe cinste! Ceare a face ca tasu a fost la Alopodor si a vindut sau nu?
RăspundețiȘtergereel are talent si e bun.
Bianca
Hai Coane Costache, c-ai muscat misto din Le Corbusier!
RăspundețiȘtergerePai da, cã nu i-au dat voie sã buldozereascã inima Parisului, cum vrei si-au si facut ai matale cu Bucurestii.
I-au amanat planul Voisin fo treij d' ani si i l-au mutat mai la harcana.
Da' matale nu te lasa, rade tot!
Si mai lasa vrajeala de troll forumistic, pentru ca aici se vorbea despre demolarea ilegala a unei case.
Bianca,
RăspundețiȘtergerenu stiu care e relatia ta cu Apolodor.
Nici cu baiatul directorului.
Dar speram sa te simti implinita.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereD-le Dinu P. asa zis profesor si arhitect, scurtisima si chiar discutabila lista de asa zise realizari arhitectonice cu care va laudati.
RăspundețiȘtergereLista rateurilor, a ghetourilor insalubre numite pompos ansambluri urbanistice care au desfigurat definitiv Bucurestii, au se pare nume.
Nenumit sa fi in veci prostanacule.
tovarase dinu p. pai asta lauzi dumneata:turnul BRD, care a avut inca din primul an subsolul inundat, turnul de langa biserica Armeneasca, care striveste la figurat, dar va strivi si la propriu anexa din curtea bisericii la un cutremur mai serios cu propagare pe axa est-vest,(ca de cladirile inalte oscileaza cu sageata mare in caz de cutremur), hotelul Howard Johnson, imbracat in sticla , insa neconsolidat temeinic ( oare isi mai aminteste cineva ca a fost una din cladirile noi din acea vreme puternic afectat de cutremurul din'77?)
RăspundețiȘtergereD-le Caltia aveti dreptate, unii ne vor prosti si fara memorie, buni doar de tras in jug .....
RăspundețiȘtergereUneori ne intalnim pe strazile acestea vechi si odata chiar ne-am salutat, instinctiv , fara sa ne cunoastem.
Va salut cu respect!
Andrei Mihail
tovarase pofesor arhitect dinu p. astept sa lauzi si cele doua turnuri gemene, ambele inclinate si infiorator de urate de la intersectia Maria rosetti cu str. Toamnei, care au furat si din trotuar. Nu mai spun ca locatarii acelor imobile, in nemprostia lor sfidatoare de parveniti, ocupa sfidator zona unde ar fi trebuit sa fie trotuar parcandu-si gipanele....
RăspundețiȘtergereGhertoii, au inceput atacul asupra ultimilor zone vechi din oras, atat cat a mai ramas din el, aducand cu ei proastele obiceiuri si origini.
Andrei Mihail
Domnului care scrie chestia cu "pe verticala", il invit sa stea macar 1 zi la Brasilia unde am fost acum 2 saptamani. Chiar daca e spatiu intre blocuri, tot blocuri sunt, iar senzatia de oras mort nu am trait-o mai preganant nicaieri in lume. E SINISTRU. Problema e ca urbanistii gandesc si nu prea traiesc acolo unde construiesc. Ia ghiciti unde traieste Oscar Niemeyer? La Rio de Janeiro. E batran saracu' si chiar daca ambulanta nu ajunge repede la el din cauza traficului si este o umiditate inabusitoare (va vorbesc tot din experienta) cred ca prefera sa moara intr-un loc cat de cat viu.
RăspundețiȘtergereAcum despre organismul viu. Toti avem dreptul sa construim identic cu vecinii ca suntem in stat de drept care proclama egalitate de drepturi. Daca eu construiesc ceva pe care daca l-ar construi toti vecinii la ei pe parcela ajungem la balamuc, nu e bine. Asa ca acest lucru nu trebuie sa fie permis. Asa cum nu e permis aruncatul gunoaielor direct in strada. E TOXIC.
Acum despre "Cum sa facem domle' totusi?". Transport si dezvoltare regionala, nu centrala. Asta se poate face (Elvetia de pilda). Asta este insa o decizie strategica, pe bune. Aglomerarile dauneaza GRAV sanatatii.
Domnul cu verticala se duce sa se relaxeze intr-un cartier de blocuri la munte, unde poate vede numai jumatate din peisaj din cauza blocului din fata? Avem astfel de conditii, chiar la noi in tara pentru dumnealui.
Cei care au ambitia de a face constructii mari, fie ele si cu spatiu in jur, au o problema de personalitate sau sexualitate, multi dintre ei nefiind in mod evident genii care-si cauta "debuseu" pentru preaplinul gandirii.
Da, indemnul este ca se poate face ceva. Eu incerc sa fac publice anumite lucruri si ajut la site-ul www.distrugeri.ro pentru a pune o presiune mediatica. La fel face si Nicusor Dan, cauta informatii, si apoi isi exerseaza drepturile ca sa puna o presiune legislativa. Asta trebuie facut, fiecare in parte sau impreuna.
Tudor
PS: daca mai e cineva disponibil eu am nevoie de ajutor cu site-ul de mai sus. Puteti sa-mi scrieti la tudor [la] jitianu.ro
Pe alte meleaguri exista legi clare, care interzic constructiile noi in zonele istorice / protejate, indiferent de.... orice motivatie...
RăspundețiȘtergereIn plus, daca e vorba de o cladire care trebuie renovata, propietarul este obligat (repet, OBLIGAT PRIN LEGE) sa respecte intocmai planul initial al cladirii.
Cu alte cuvinte nu poate nici sa darame si sa construiasca altceva, nici sa modifice arhitectura cladirii sau sa o "modernizeze" placand-o cu gresie, metal sau altceva...
Pana nu va exista o astfel de lege si in Romania nu cred ca se va putea face ceva concret pt salvarea patrimoniului.
Cred ca eforturile trebuie indreptate, in special, in aceasta directie...
Daca se face o campanie in presa, daca se forteaza (eventual nominal) factorii de decizie, cred ca sansele de reusita sunt destul de mari...
Iar momentul este prielnic...Suntem chiar inainte de alegerile europarlamentare, in toamana sunt alegerile prezidentiale, campania e deja inceputa, lumea e "scandalizata"... nu cred sa nu prinda bine la electorale o astfel de initiativa politica. Trebuie doar sa stim sa folosim momentul.
Stimati prieteni, revin acum doar pentru a atentiona pe cei interesati ca adresa Maria Rosetii, nr. 38 deja a devenit pericil public.
RăspundețiȘtergeretiganii deja au luat cu asalt locatia in cautare de metal(fier, aluminiu, etc.)si inarmati cu tarnacoape si rangi au inceput sa distruga si cei doi pereti ramasi in picioare.
Problema este a cetateanului care trce pe trotuar pe lnga zidurile inca nedemolate si care risca sa fie victima unei iminente prabusiri.
ATENTIE TUTUROR CELOR CARE AU DRUM IN ZONA!
am preluat si noi informatia pe streetdelivery.ro (iti scrisesem radu ca te-am pus in bloroll).
RăspundețiȘtergereva propun sa folosim evenimentul asta (street delivery 12-14 iunie) si pentru astfel de subiecte...poate o intalnire, poate altceva.
Fratilor,
RăspundețiȘtergerecat mai e posibil, mergeti pe Str. Grivita nr.50!
Doua case -monument istoric-, foarte frumoase, sunt lasate in paragina, special. Vor fi demolate in cel mai scurt timp!
dude mi se pare c'ar fi mai ok sa lasi la o parte activismu asta legalist: partea de fotografie e atat de misto pe blog, o diminuezi cu tot blablau' asta despre demolari. my 2 cents.
RăspundețiȘtergereDomnu' Tudor,
RăspundețiȘtergerematale reprezinti un spirit anacronic si pasunist, ce-mi inspira, in cel mai bun caz, ridicolul discutiei despre sexul ingerilor in vreme de turcii facusera blocada in jurul Constantinopolului.
Nu numai ca esti desuet si prafuit in dizertatie, dar mai pacatuiesti si prin semidoctism ieftin si inflacarat discurs de circiuma. Probabil, la "Scriitori", vara, dupa mai multe beri ingurgitate, cu putina saliva picurindu-ti pe la comisuri, faci furori cu vorbele-ti inflacarate. Dar, aici nu-i o circiuma ieftina, ci un blog respectabil.
Asa ca, atunci cind te apuci sa dai cu presupunerile in fasole IN SCRIS, ai grija sa nu te umpli de stropi!
Daca mintea dumitale e prea mica pentru a cuprinde un oras mare, dezvoltat pe verticala, din pricina "problemelor mele de personalitate ori sexualitate", n-ai decit sa te concentrezi pe un orasel pitoresc, mic si cochet, unde sa te simti ca in Elvetia dumitale, cea frumos de conturi tainuitoare. Du-te, de exemplu, la Curtea de arges si vei avea satisfactia unui tirg putin mai rasarit, plin de istorie si case negustoresti. Cu siguranta, acolo, elocinta d-tale va gasi ecou si, in scut timp vei deveni lider si formator local de opinie. Da o sansa si provinciei!
In ceea ce-l priveste pe "preopinentul" Andrei Mihail, acestuia ii recomand sa-si inarmeze minia indreptata impotriva ghertoilor care-si parcheaza masinile pe trotuar cu o surubelnita ascutita, care sa le penetreze eficient cauciucurile, dupa modelul cernelii care penetreaza creta. La finalul actiunii acesteia, va avea satisactii nebanuite!
prof. arh. Dinu P.
Sã revenim. Este vorba de dãrâmarea ilegalã a unei case si nu de lucrurile cu care încearcã sã ne abatã atentia se la subiect Dinu P.
RăspundețiȘtergereInedit! Dragos bora din nou!
RăspundețiȘtergereEu vorbeam de principii urbane cocos; pentru demolari ilegale exista justitia.
Ai avut ideea sa sesizezi forurile competente? E simplu: te duci, depui o petitie, faci o plingere... ei sint obligati, de lege, ca in termen de 30 de zile sa iti dea un raspuns IN SCRIS despre ceea ce au facut.
In rest - ce facem noi aici se cheama ARTA CONVERSATIEI...
Ce ar fi trebuit in opinia ta? Sa iau catusele de pe bara patului meu si sa le pun la miinile demolatorilor? Exista riscul sa le placa asa si, apoi nu mai vad catusele...
Asta ca tot zicea priapicul (intr-ale vorbelor) Nu-stiu-cum-Mihail cite ceva despre problemele sexualitatii mele, reflectate in verticala arhitecturii...
Mai Polo, pardon, Bora, trezeste-te: nu iesim acuma cu totii, cu furci, topoare, tastaturi si mousi, sa ii pedepsim de demolatorii-de-case!
Bata-te norocu' de poznas... Te si vedeai f'un Tudor Vladimirescu in fruntea pandurilor internautici!
Of, vedeti ce se intimpla cu tinerii care, in loc sa mai citeasca o carte, prefera sa se uite la filme de aventuri si sa joace, in retea, jocuri violente?!
D.P.
D-le Dragos Bora, numitul autointitulat profesor si arhitect dinu P. a tacut malc, evitand sa raspunda cu argumente pertinente la criticile mele.
RăspundețiȘtergereCorect ar fi sa ne concentram acum pe faptul concret:demolarea ilegala de pe str. Maria Rosetii, nr. 38.
Observ insa cu tristete ca subiectul este deja abandonat si ca reactiile deja s-au diminuat.
A fost doar o stire de presa si numai atat , sau se poate face ceva si atunci ar fi bine sa purcedem la treaba.
Dupa cum am mai scris locul a devenit deja periculos pentru pietonii care tranziteaza zona respectiva, iar primaria nu are nici o reactie.
Normal ar fi fost ca primaria sa impuna proprietarilor sa ingradeasca zona, si sa atentioneze asupra pericolului.
Astfel ORICINE poate reclama primaria pentru neglijenta si punerea traficului pietonal in pericol.
In acest scop ORICINE poate initia o reeclamatie colectiva ....
Hai sa vedem daca are cineva initiativa.., un ONG, cineva...
Ultimului postator...
RăspundețiȘtergerePuteai sa te semnezi, ca sa stiu cum sa-ti zic pe nume... Asa, ma obligi sa folosesc, pentru tine, un nume generic. Titi, sa zicem. Asa sa-ti ramina numele!
Deci, Titi, fiindca te vad inflacarat si plin de patos... Pentru ca esti tinar si ai energie... fiindca debordezi de spirit civic... iata care-s pasii pe care trebuie sa ii urmezi:
1) du-te si incercuieste zona cu panglica galbena si pune citeva pancarte cu "Atentie pietoni, pericol de prabusire"
2) du-te la Primaria sect 2, la Primaria Capitalei si la Politia comunitara; acolo vei depune un memoriu in care vei avea grija sa precizezi cit poti tu de coerent si, mai ales, fara prea multe greseli de ortografie si punctuatie, urmatoarele:
- cine
- ce
- cind
- cum
- de ce
- cu ce efect
3) ia-ti o portavoce si protesteaza, simultan, in fata Primariei Capitalei, Primariei sectorului 2, Guvernului, Presedintiei.
4) leaga-te cu lanturi in semn de protest, simultan, de urmatoarele obiective turistice:
- Arcul de Triumf,
- Statuia lui Mihai Viteazu
- gardul Palatului Regal
- Statuia lui Corneliu Coposu de linga biserica Kretzulescu
- gardul Palatului CEC
5) lasa-ti barba de cel putin 40 cm
6) rade-te-n cap
7) poarta turban
8) ia un AK47 pe post de accesoriu-breloc pentru chei
9) reclama Primaria pentru neglijenta in serviciu, trafic de garduri si nerespectarea bordurilor si PUZ-ului
10) mai vezi ce poti si tu sa faci, de unul singur, fara sfaturi din exterior.
11) era sa uit si era extrem de important: pentru ca dupa fiecare masa apare pericolul cariei, foloseste "orbit" care iti aduce PH-ul la un nivel normal!
D.P.
Radu,
RăspundețiȘtergereCe mi se pare ciudat este ca nu am vazut pe nici un site/blog care denunta o ilegalitate nicio postare/comentariu/raspuns al cuiva care sa zica "eu sunt avocat si imi ofer serviciile voluntar pentru a ataca aceasta ilegalitate in instanta". Sau macar sa ne lamureasca ce se poate face in justitie si ce nu, care sunt caile cele mai bune/eficiente de atacat, etc. Mi se pare mie sau blogosfera este ocolita de avocati, de cei care ar putea sa ofere in toate aceste demersuri - care ii vizeaza direct sau indirect si pe ei - un spijin legal? Imi imaginez ca si avocatii sufera pentru acest oras, nu? Sau sunt patetic?! Sunt convins ca un proces de acest fel castigat in instanta de unul sau mai multi avocati voluntari le va aduce nu numai prestigiu dar si recompense pe masura. Exista un ONG al avocatilor care sa-si propuna sa monitorizeze legalitatea actiunilor primariilor si sa le atace in instanta cand calca pe bec? Oricate intentii bune am avea, daca nu se implica si oameni care stiu legea atunci avem putine sanse de izbanda.
ieronim, da aveti dreptate. Nici "picior" de avocat, de arhitect de constructor, de cetatean din zona...
RăspundețiȘtergereSingur doar dl. Stefan Cletia, un mare pictor si un mare iubitor de frumos si istorie,pe care o data, l-am intalnit intamplator chiar in zona.
Atatea certuri ...atatea postari ...si nimeni nu a spus pana acum ...DE CE trebuie protejate monumentele istorice. Aceste monumente, de la ansambluri pana la urmele de pensulatie ale unei fresce, acestea toate fac parte din constiinta poporului nostru. Fara ele ne pierdem constiinta, ne pierdem istoria. Ele sunt dovezi plapabile ale existentei nostre, ca romani ..si mai ales ca oameni. Ele aduc bucurie sufletului, privirii, te plaseaza pe tine ca om in timp, in istoria omenirii. Ele iti dovedesc originile.
RăspundețiȘtergereDe fapt ..ce spun eu aici ..au spus-o altii mai bine
“Asa cum un individ care si-a pierdut memoria in urma unui accident este un mutilat, lipsit de adevarata sa personalitate, un popor lipsit de istorie devine o prada usoara adversitatilor.” Vasile Dragut
“In primul rand ele [monumentele] constituie surse documentare ce atesta progresul uman, fiind marturii fara de care cu greu am putea avea o privire, cat de cat reala, asupra multelor fatele ale diverselor epoci si domenii din cadrul istoriei omenirii.
Nascut ca un produs al omului, patrimoniul cultural a fost mereu obiectul actiunilor umane si pozitive –care l-au pastrat, imbogatit si transmis-, dar si negative. In randul factorilor destructivi, alaturi de cei naturali, factorul uman a constituit dintotdeauna cel mai de seama pericol pentru integritatea avutiei culturale. Lipsa de constiinta asupra valorii culturale a produs pagube imense si, de nenumarate ori, ireparabile.
Suntem, in ultima instanta, cu totii mostenitorii avutiei culturale, atata cata avem, si de noi depinde felul in care contribuim sa o cunoastem, sa o iubim si sa o aparam in beneficiul nostru si al celor ce ne vor urma.” Ioan Opris
Bineinteles ca orasul trebuie sa creasca ...dar nu peste cadavrele costiintei nostre. Faptul ca in acea acasa era igrasie ....asta nu e un motiv sa renuntam la ea ....daca un bunic de-al vostru ar avea un picior rupt, nu cred ca l-ati impusca ...
Cunosc un avocat care s-ar implica pro bono* in aceasta chestiune. Insa mai intai trebuie semnata o minuta si un act notarial care ii va oferi exclusivitate asupra cazului. De asemeni, se va incheia un contract care sa prevada dreptul de preemptiune al avocatului in conditiile vinzarii terenului si exonerarea sa de orice incarcare fiscala. Casa trebuie sa fie scoasa din patrimoniul cultural si sa nu fie in litigiu. In aceste conditiuni, domnul pe care il cunosc isi ofera serviciile pt transformarea acestui haos intr-un succes garanta.
RăspundețiȘtergerePentru asta insa sint necesari niste bani de inceput**, care sa permita o anume independenta a procesului si sa garanteze impartialitatea judecatii. Pentru ca va trebui sa ne ocupam si de lobby, sunt necesari niste fonduri***.
Ar mai fi o chestie cu organizarea unui concert, care sa sensibilizeze publicul si un fel de Oktober Fest de luna iunie.
Ce ziceti, ne bagam?
Facem o cheta?
Mugur
______________
* 60 % din profit + cheltuielile de judecata
** discutam de un start-up de ~16500 eur
*** doar pentru lobby ar fi suficienti ~12.000 eur; daca se doreste si PR, cu un 20.000 de eur iesim la liman;
Nu pot sa sufar atitudinea asta "de ce nu se face nimc?!?". Pai ce opreste pe oricine e nemultumit sa intreprinda ceva?!? E atat de simplu:
RăspundețiȘtergere1. contacteaza oamenii nemultumiti, ca tine
2. stabileste un grup de 4-5 cu talente organizatorice
3. anunta / mediatizeaza o adunare
4. scrie o constitutie si la adunare o votezi, alegi un comitet executiv (presedinte, secretar, webmaster), strangi bani pentru chestii organizatorice
(ar fi bine sa fie o constitutie cat mai democratica si sa fie alegeri anuale)
5. obtii personalitate juridica si eventual statut de caritate
6. imparti sarcinile intre cei dornici de actiune si treci la fapte.
De ce e importanta personalitatea juridica? Fiindca te insuleaza pe tine personal si pe familia ta cat de cat de procese si hartuiala. Nu cunosc legea romaneasca, dar s-ar putea sa poti obtine si autorizatii pentru demonstratii mult mai usor. Aici in Ontario costa $2-300 sa te inregistrezi ca non-profit, completezi un formular, si intr-o saptamana iti vin actele acasa. Conditia esentiala pentru un non-profit este ca directorii acestuia (minim 3) sa nu derive vreun venit sau beneficiu material din organizatie.
Partea vesela este ca exista deja un astfel de ONG, dar el nu poate face totul singur, are probabil nevoie de ajutor si de oameni care au timp si resurse sa dedice acestei cauze. Pe de alta parte, intrebari gen "de ce nu se face ceva" nu folosesc nimanui.
Scuze tuturor, dar solutia propusa de mine (cea cu reclamatia catre Primaria sect.2, Serviciul Circulatie al Politiei Romane, , Inspectoratul de Protectie a Muncii, etc.), ar fi eficienta daca am fi mai multi(cat mai multipetenti).
RăspundețiȘtergereEu deja am facut reclamati catre cele trei institutii mai sus enumerate.
Astept sa dud ca bucurestenii sunt cetateni activi si interesati de soarta acestui oras.
Scuze ca intervin si eu dar legat de ultima postare vreau sa imi espun punctu de opinie. Sincer din cite mi s-au dezvaluit pina acum am ajuns la concluzia ca bucurestenii sunt extrem de activi. De aceea am ales acest oras. Bine, ca se mai ezista si ceva fanateci care nu stie de bunele manere si toleranta si care ii bate pe gay ca si cand ei nu au voe sa traeasca. Da in rest, foarte multi cetateni ai frumoasei noastre capitale sunt activi!
RăspundețiȘtergereNAOMI
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere@Ultimii
RăspundețiȘtergereSunati-l sau scrie-ti Asociatiei Salvati Bucurestiul. La sfarsitul articolului este contactul.
@DinuP.
Stimate domnule
Eu nu sunt impotriva noilor constructii si a dezvoltarii orasului ci a demolarii caselor de patrimoniu (nu neaparat monument istoric) din zonele protejate. Bucurestii sunt singurul oras din Muntenia care mai pastreaza tesuturi urbane suficient de mari, originale din sec 19. In toate celelalte orase centrele istorice- mici, s-au demolat in mare parte. Loc de construit ar fi destul in alte zone.
Casa aceea am vazut-o din interior. Arata ff bine. Avea excelente proportii si o decoratie deosebita. Era o cladire valoroasa care merita conservata.
Ma gandeam sa facem un mic pluton de soldati, care sa inainteze compact, tinandu-se de manute, prin fata caselor distruse din Bucuresti.
RăspundețiȘtergereIn acest mars sa existe o puternica legatura masculina -ca de la barbat la barbat. Dar si dragoste, tandrete.
Sa aratam ca frumosul nu poate fi penetrat de barbari.
5) Miercuri 20 mai, Ministerul Culturii se autosesizeaza, verifica legalitatea actelor si constata ca autorizatia de desfiintare a fost emisa ilegal de Primaria Sectorului 2. In aceeasi zi la ora 17 Ministerul Culturii sesizeaza ilegalitatea Inspectoratului de Stat in Constructii - ISC.
RăspundețiȘtergereMinisterul de Cultura trebuie sa fie Dumnezeul monumentelor istorice,sa aiba o autoritate in fata proprietarilor de monumente istorice.NU trebuia sa verifice legalitatea actelor,ci modul in care s-a inceput mutilarea cladirii.
Monumentele istorice n-ar mai trebui declasate deloc,spre a fi demolate.Ele trebuie reciclate,integrate in noul context urban.
Cel ce a facut proiectul noii constructii dormea pe el,n-a fost pe teren sa vada casa,sa vada ca nu e ceva din chirpici,etc?Desi inteleg interesul investitorului de a scoate profit inzecit,o asemenea ignoranta si negare a artei si a mostenirii ce a fost lasata pe acea parcela nu-l va face mai destept ,ci mai senil.Asta se intampla in Bucuresti,se manifesta o senilitate urbanistica .
Andreicut Mihai,
RăspundețiȘtergereesti bun bunutz!
Ai idei ompetitive!
@Mugur
RăspundețiȘtergereTu glumesti cand vorbesti de sumele alea? dar chesti cu concertul e o idee buna. Cand in ONGurile gen "Salvati Bucurestiul" o sa fie cateva zeci de oameni eficienti atnci se va putea si acest lucru!!
PS Toti care au simt civic si vor sa faca "CEVA" sa ia legatura cu Nicusor Dan de la Salvati Bucurestiul. Are nr de tel in articol...si contact e-mail pe site-ul lor (e link).
Domnule Oltean,
RăspundețiȘtergerece v-am scris legat de sume - sunt un minim-minimorum necesar.
Nu am glumit defel. Recent am lucrat la o relansare de brand, undeva in Cluj, iar preturile, pentru ceva similar ca ecou au fosty pe unde v-am spus eu... poate cu un 20 - 25 % mai mult, pt ca a fost facut si un BTL si mai multe reuniuni cu presa (asta implicand inchirierea clubului Diesel de dpua ori, animatoare, Animal X, etc...)
Mugur
PS
Dar, cred ca, daca exista bunavointa, se poate face o cheta. De ex, as vira, bucuros, in acesta cauza nobila, daca ar fi un cont si o ONG bataioasa, cc 150-250 eur. Dl Caltia, pe care l-am regasit printre cititori, cred ca nu s-ar da indarat nici dansul. Dl Bora cred ca ar subscrie bucuros si dansul cu un 150 - 200 eur. Antoaneta - si ea sta bine financiar si e de partea cauzei. Pe Stefan nu-l cunosc personal dar, Nicusor sigur ar veni, din proprie initiativa cu niste banuti... Deci, is up to you!
Mugur
@Mugur
RăspundețiȘtergereDar pana la zecile de mii de euro e drum lung...Cu 100-200 euro ...desi daca ma gandesc bine. Nu stiu cum sa fac. Nicusor Dan de la ONG-ul ala e ff bataios si are si timp; in plus e depasit. I-am zis sa mai faca recrutari de entuziasti dar nu a avut timp. Ar trebui sa facem o baza de date private. Trimite-mi un mail pe radu.olteanu#gmail.com. Sa fie acolo...o sa incerc sa mai adun si alte contacte ale cititorilor seriosi si doritori de a "face ceva". Dupa ceea poate ne facem un forum privat. E valabil pt toti cititorii care sunt de acord cu ideea.
Stimate domnule Oltean,
RăspundețiȘtergereVa scriu cu deferenta si respectul pe care vi-l acor dv si muncii dv.
Va apreciez lucrarile de restituire culturala pe care le desfasurati, va apreciez colaborarile ilustre si celebrissimele asocieri din care, nu mentinez decit numele dlui profesor Djuvara, ca o perla a coroanei ce va incununeaza activitatea.
Tutusi, nu pot sa nu remarc, cu tristete si indignare, ca acest spatiu virtual minunat, pe care l-ati creat, pentru dezbateri si schimb de idei, e tras in derizoriu de indivizi ca alde Bora, ce trag discursul intr-o zona a vulgaritatii din piata de peste...
E pacat, deoarece munca dv e pretioasa si nu-i la indemina oricui... Dar asa sint unii, care vor sa traga totul intr-un derizoriu ieftin, contaminind tot ce ating cu intrigi, cearta si expresii livresti.
In acest sens, va pot spune ca oferiti margaritare animalelor ce dau numele gripei...
Pe de alta parte, pentru a reveni la topic, din cite stiu, cladirea era puternic afectata de cutremurul din 77... Ce se putea face insa... era preservarea fatadei, aidoma cladirii de vis-a-vis de fostul CC. In fond, aceasta este o solutie ce se va regasi, intr-un viitor apropiat, in foarte multe locuri din Capitala...
Cu deosebita stima,
Dinu
@Dinu
RăspundețiȘtergerecand fac un blog imi asum riscul de a primi si aiureli. Mi-am propus sa nu sterg decat porcariile. In rest...las.
Eu vreau sa educ "boborul" pt un mai mare respect pt Patrimoniu. Nu sunt de acord cu idee ca ofer nestemate porcilor. Orice om poate fi sensibil la cultura si patrimoniu.
II consider mult mai porci pe politicienii care fac jocurile investitorilor imobiliari ticalosi (ca mai sunt si firme de buna credinta). Politicienii ca nu inteleg ca casele vechi cu gradina si verdeata au facut din Buc un oras plin de farmec. Lacomia incontrolabila va afecta acest oras pe termen mult mai lung decat viata lor si a noastra.
@Dinu
RăspundețiȘtergerema mai intristeaza nu numnai demolarea in sine ci si pierderea unor copaci batrani in zona centrala (era un castan mare acolo), dar si riscul aparitiei unui bloc mare si URAT!! Macar de nu ar fi atat de urate noile blocuri.
Nene Dinu,
RăspundețiȘtergereMatale nu existi, asa ca nu-i de mirare ca nu "le ai" cu vocabularul:
"contaminind tot ce ating cu intrigi, cearta si expresii livresti."
LIVRÉSC, -Ă, livreşti, adj. Întemeiat numai pe informaţia din cărţi. ♦ (Despre cuvinte, expresii) Folosit numai în cărţi şi în limbajul oamenilor culţi. – Din fr. livresque.
Dictionar: DEX '98
'derizoriu ieftin' he, he...
Mass-media devine din ca in ce mai insistenta, societatea civila se misca, treaba cu imobiliarele scartzie, justitia il preseaza putin pe fostul primar general al capitalei, vin vremuri cam aiurea
pentru infractorii si impostorii din primarii.
Mai Bora,
RăspundețiȘtergeretu imi ridici mingea la fileu de fiecare data...
Ma intreb daca esti doar mai sarac la capitolul duh, sau daca nu cumva ai o doza considerabila de masochism, ce-ti da orgasm doar cind esti pleznit peste fund...
ca sa revenim la atactul tau debil si total deplasat de la linia topicului in care, daca iti aduci aminte (daca nu, ia lecitina, creierul tau se va bucura!), dl Oltean vorbea despre o demolare ilegala...
Asadar, vorbind despre tine, te-am vazut astfel: infatuat, cu o spoiala de cultura, facuta de pe internet si din talk-show-uri stropite cu bere, la Scriitori, fara lecturi la activ, dar cu multe opinii pe virful limbii.
Esti un trist specimen al "intelectualului" nadusit, cu vag miros de sudoare si cu gulerul murdar... Desi n-ai citit Cioran, te vei grabi sa-l arunci la gunoi si in groapa cu lei, fiindca, asa ai aflat tu ca trebuie sa fie... Probabil ca nici pe Tutea nu l-ai citit (de frecventat n-aveai cum, fiindca esti prea tinar) dar il admiri cu siguranta.
Ai un oarece IQ (in jur de 85 - 90) dar pozezi in guru. Ai citit probabil un manual de filosofie de clasa a zecea si acum pozezi in cunoscatorul tainelor omenirii...
Esti trist.
Si ca o precizare finala:
expresiile livresti - de care spuneam ca pacatuiesti - sint taman acele citate pe care nu te-ai ostenit sa le digeri. Pur si simplu, le regurgitezi, penibil si trist.
Din pacate pentru minuscula ta statura, nu eu am compus postarea din 27 mai - de la ora 21.37...
Te voi cita pentru a elimina orice dubiu:
"Bre 'nea P, acum vad in biblioteca 5-6 carti de popularizarea arhitecturii. Cu un minim efort mai dau de vreo 5-6. Inclusiv "Bucuriile esentiale" de Le Corbusier, Meridiane '71. Ceva albume de fotografie pe tema asta, bashca un morman de "Arhitext" si "Igloo". Asa ca hai, daca ti-e rusine de secretu' matale nume, lasa-ne, canta la alta masa!
La Nicoresti."
Asadar, mai Volkswagen mai mic, cine e livresc?
Prof. arh. Dinu P.
PS
merci ca ai postat definitia din DEX online pt "livresc". Astfel, lumea va observa ca, desi cunosti tainele cititului, nu intelegi chiar tot ce scrie!
@DinuP.
RăspundețiȘtergeregata cu cearta si impunsaturile reciproce caci voi fi nevoit sa sterg commenturile! Deocamdata nu le sterg dar daca va mai porcaiti reciproc, o fac! Nu e nici unul mai bun decat celalalt cand nu va treceti cu vederea nici un derapaj! Fiti decenti!
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereDa!
RăspundețiȘtergereBsi eu militez pentru pastrarea traditiei!
pe blogul lilick-auftakt.
Felicitari!
Observ ca au trecut 4 zile de la ultimul mesaj. E cam multa liniste, pentru lucrul grav ce s-a intamplat. E prima data cand citesc sau scriu pe acest blog.
RăspundețiȘtergereIn seara in care am vazut reportajul cu demolarea casei(luni seara) inca erau la stiri ecourile accidentului de munca de la Baneasa petrecut vineri. Murisera 3 oameni. Accident de munca. Premeditat. Si... aproape nici o reactie. Un lucru firesc, viata nu are valoare aici Ne ingropam mortii si le facem pomeni timp de 7 ani. Offf.... MIORITO, de ce ne-ai facut pe noi romanii asa mioritici?
Din pacate am fost mai revoltat, si aveam un nod greu in gat, cand am vazut demolarea decat la accident. Demolarea a fost o crima premeditata, accidentul...voia providentei... Am injurat si am dat cu pumnii in pereti. Dupa ce ca suntem atat de saraci, distrugem si putinul pe care il avem? Din pacate, premeditate au fost ambele crime...
Si stiti ce e trist? Ca mie mi-a ajuns. Mi-e lehamite! Cred ca o sa plec din tara. Definitiv si departe. Nu merita! La ce bun sa indur toate mizeriile si non-valorille ce se promoveaza aici?!?
Va doresc o viata frumoasa si fericita!
C.G.
PS: vila cu un etaj aflata vis-a-vis de intrarea la PROtv a fost devastata de tigani si de cateva luni are acoperisul incendiat. Ma doare sufletul cand trec pe acolo... alta crima.
@Anonim
RăspundețiȘtergereEu zic sa nu plecati. eu nu o sa plec. Mai am motive sa raman. Bucurestiul e nasol. In rest oamenii sunt ceva mai putin stricati. Cu exceptii numeroase. Am 2 postari cu casa de la proTv:
http://art-historia.blogspot.com/2009/04/casa-din-cezar-bolliac-17-bucuresti.html
la acest articol am link si catre primul articol, de acu un an...
Zona e macelarita, uitati-va la cele doua blocuri monstruoase din intersectia de la Nicoresti, unul dintre ele e chiar lipit de o cladire foarte frumoasa arhitectural (am impresia ca a fost cladirea primariei odata...). Dar sa fim seriosi, aici e vb de banuti, pentru bani semneaza Ontanu orice, mai conteaza ca arata ca dracu blocuri turn intre case cu 1-2 nivele...
RăspundețiȘtergere@ anonimul ultimei postari:
RăspundețiȘtergerear fi bine sa incerci sa gindesti si altfel decit plat:
http://www.travelphoto.net/a-photo-a-day/wordpress/wp-content/NY_0036.jpg
http://www.planetware.com/i/photo/new-york-city-ny002.jpg
http://www.rumbugger.co.uk/NY%20098.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/View_up_shaft_of_sky_btw_skyscrapers.jpg
http://cache.daylife.com/imageserve/0eDZf5AbhbckL/610x.jpg
Presupunind ca ai o suprafata de ~800 - 1000 mp in centrul capitalei... ce ai face? Nu ai incerca sa o valorifici la maxim? Asta este situatia: totul se reduce la CERERE SI OFERTA!
Radu, uite aici o initiativa interesanta:
RăspundețiȘtergerehttp://www.hotnews.ro/stiri-esential-5828688-campania-nu-distrugeti-bucurestii-altadata-cum-este-lasata-moara-casa-boiereasca-din-inima-capitalei.htm
Am copilarit la 1 Mai, in apropiere de sos. Kiseleff, si stiu cum era odata casa asta... Pacat de ea :)
@ Irina
RăspundețiȘtergereProprietarul decide ce face cu bunul sau. Daca nu este el factorul de decizie, atunci avem de a face cu un sistem dictatorial. PROPRIETATEA ESTE GARANTATA DE STATUL DE DREPT. Asadar, eu, proprietarul, decid ce voi face. DaCA am hotarat sa iau un imobil labartat pe 1000 - 1500 mp in burucul targului, nu am facut-o pentru cahlele de teracota pictate de Luchian ori pentru tavanul cu fresca de Mirea. Am facut-o ca sa fac acolo un turn care sa imi eficientizeze profitul... Nu ai decat sa cumperi dumneata restul imobilelor din centru si fa un parc tematic: "Bucurestii de altadata". Pe cele cumparate de mine - lasa-le in pace, ca mi le gestionez eu singur! Vezi-ti dumneata de ale dumitale, ca nu vin in casa d-tale sa iti spun cum sa pui macrameul, cu colt, peste ecranul televizorului, sub pestele de sticla!
@ Irina
RăspundețiȘtergerespui ca ai copilarit "la 1 Mai, in apropiere de sos. Kiseleff, si stiu cum era odata casa asta... "
Ce pui de nomenclaturista ve fi si dumneata... cam stim cine locuia prin zona! Ambasada Sovietica si urmasii diviziei Tudor Vladimirescu... Bodnaras & co!
Normal ca-ti pare rau dupa vremurile de odinioara, cand taticu' venea cu Dacia neagra, cu numar scurt, cu portbagajul plin de cascaval, salamior si Pepsi de la Magazinul Partidului... Si cand voi huzureati in casele nationalizate, luate cu japca de la adevaratii lor proprietari...
Dreptul si actul de proprietate nu-ti dau voie sa faci ce vrei cu proprietatea respectiva. Fie ca este ea casa, padure ori obiect de patrimoniu. Socetatea moderna difera de cea Primitiva.
RăspundețiȘtergereDar Titi Dumitriu nu-i decat un antrenor ratat (de doi bani). Altii macar rateaza frumos.
Domnule Dimitriu, daca eram "pui de nomenclaturist", fiti sigur ca nu mi-ar fi parut rau dupa casa asta. Iar in 1 Mai exista si blocuri, daca cunoasteti zona. Asadar, nu ma voi cobori la nivelul dumitale, sa-ti raspund cu aceeasi moneda. Vorbeam doar de o casa care moare si atat.
RăspundețiȘtergere@Titi Dimitriu
RăspundețiȘtergereVorbiti ca un derbedeu iresponsabil. In orice tara normala si sper ca in curand si in Romania NU (deci, NU!) ai voie sa faci ce vrei cu o casa , chiar daca e a TA (proprietate 100%), daca este monument sau intr-0 zona protejata. Teoretic (din pacate) daca ai demolat o casa de patrimoniu (sau dintr-o zona protejata) ar trebui sa te pasca puscaria, eventual o amneda graaasa si obligatia de a reface cladirea cat mai fidel cu putinta. Dar cred ca pierd timpul degeaba, scriind aici...
Daca Ministerul Culturii ar fi abilitat sa aiba venituri proprii(venituri ce ar fi corect gestionate) atunci aceste case ar putea fi intretinute -daca nu renovate sau restaurate- si nimeni nu s-ar mai putea lega de ele...
RăspundețiȘtergereLegea in Ro stim cum functioneaza, dar trebuie trecute etapele pentru a putea sa ne adresam CE.
Ar mai trebui cautate asociatii si organizatii europene care se ocupa de protejarea patrimoniului cultural... Dar avand in vedere precedentul catedralei Sf. Iosif (Vaticanul a incetinit dar n-a oprit oribilitatea aceea de Cathedral Plaza) nu cred sa avem mari sanse...
Ce se mai intampla cu aceasta casa?
RăspundețiȘtergerehttp://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-6311575-maria-rosetti-38-bloc-opt-etaje-trei-pereti-vechi.htm
RăspundețiȘtergereOamenii ca astia nasc criminalii. Ar trebui OBLIGATI cu forta sa reconstruiasca cladirea, si cei care au dat avize, sa fie demisi si incarcerati. Mama lor de nenorociti ! otonis
RăspundețiȘtergere