vineri, 28 octombrie 2011

Regele Mihai la 90 de ani


In seara de 25 octombrie 2011, mergeam intr-un taxi catre centru.T aximetristul, un tip grasut cu varsta pe la 33-37 ani, discuta cu mine despre rege. Zisese la radio ca a vorbit in Parlament dar nu stia de ce ( ...ca implinise 90 de ani ). Mi-a vorbit folosind aceleasi clisee din anii '90.
"Ce mai vrea , domne asta?, Iarasi vrea sa-i dam vreun castel? A stat toata viata in strainatate dupa ce a plecat furand tot ce a putut, si acum vine la noi si -si cere dreptu'...."
Nu mi-a venit sa cred ca un tip asa tanar poate fi inca tributar unor idei atat de obosite . Ca propaganda bolsevica va avea efect chiar si in anul 2011, la cineva nascut la finele anilor 70...
Cati or mai gandi asa in mediul rural sau in orasele mici? Monarhie in Romania? Nu prea cred in viitorul apropiat...Din pacate.

Il consider pe regele Mihai istorie vie. El inmagazineaza mare parte din istoria veacului al 20-lea. Ma bucur ca am reusit sa ii fiu contemporan si ma bucur pentru el ca a avut sansa sa traiasca pana acum (fara sa dea semne de mare "oboseala"). Ma bucur ca am avut sansa sa il vad cu ochii mei in acest an, cu ocazia unei festivitati la palatul Elisabeta.

Am selectat cateva poze din ce am mai adunat si eu de pe ici, pe colo, am mai luat si de la altii pentru a realiza o scurta cronica fotografica a vietii fiului regelui Carol al II-lea, fost ASR principe mostenitor, apoi MS Rege al Romaniei la doar 6 ani, MSR Voievod de Alba Iulia, din nou rege, in timpul razboiului, apoi rege in exil pentru 43 de ani, apoi rege nedorit si expulzat, iar azi, rege fara coroana.

Daca doriti sa cititi un articol de istorie cu care sunt intru totul de acord va recomand pe acela al amicului Raiden, de la Rezistenta Urbana. Discursul regelui, pe romaneste!





Mihai I la 2 ani, in bratele tatalui sau


Fotografie din interiorul judecatoriei Ocolului 8 Bucuresti (cea de pe StirbeyVoda)
cu portretul regelui Mihai la 6 ani (vezi portretul de mai sus).

Semnatura Marelui Voievod Mihai deAlba Iulia, in cartea de oaspeti a Muzeului Militar National

La vanatoare cu regele Carol II


Studiind tehnica militara

Un eveniment neidentificat. In stg. Nicolae Iorga

"Prince héritier Michel de Roumanie au musée scientifique de Londres, 1932"

Bibliothèque nationale de France, département Estampes et photographie

Carol al IIlea si Mihai la o ceremonie pe stadionul ONEF. Remarcati costumul de strajer (cercetas ) a tanarului Voievod de Alba Iulia, dar si decorul. Tribuna e decorata cu scoarte oltenesti iar alaturi niste tronuri in stil neoromanesc, inspirate de jilturile moldovenesti din sec al 16-lea.Marele voievod Mihai la o intrunire a strajerilor


Carol al II lea si fiul sau in costum de dorobant

Coroana de otel a Romaniei (azi la Muzeul National de Istorie a Romaniei)


Crucea Regelui Mihai, cu monograma acestuia M I-ul, pe un drapel aflat la Muzeul Militar
(foto Raiden)




Bust al regelui Mihai


Drapel militar din vremea domniei regelui Mihai




Efigie de bronz cu chipul regelui Mihai, cu casca militara (modelul olandez)


Intrarea trupelor sovietice in Bucuresti la 28 august 1944



Ceremonie la Mitropolie la 1 decembrie 1944, cu participarea unor
inalte oficialitati politice si militare, inclusiv sovietice,
prilejuita de sarbatorirea unirii Transilvaniei cu tara.





Marea manifestatie pro-sovietica din Piata Victoriei din februarie 1946, prilejuita de recunoasterea guvernului Petru Groza de catre Comisia Aliata de Control. Regele Mihai si Petru Groza, la palat (probabil)Un foc pentru rege de la Seful Comisiei Aliate de Control, Gen. Ivan Susaikov

Discurs al gen. I. Susaikov ; in stg.regele si regina mama

Regele decorand ofiteri sovietici




Regele Mihai in sala armelor de la castelul Peles - 1946 (arhiva Life)



Regele Mihai - 1946 (arhiva Life)


Regele Mihai a fost si este inca un mare pasionat de motoare si masini.
Aici cu jeep-ul in curtea castelului Peles in aprilie 1946 (foto arhiva Life)




Regele Mihai la Londra, cu ocazia nuntii reginei Elisabeta cu printul Philip (nov 1947)

Regele Mihai si regina Ana (sursa: blogul Dianei Mandache). Cei doi s-au cunoscut la nunta reginei Elisabetha a II-a a Marii Britanii si s-au casatorit in iunie 1948,
scurt timp dupa abdicarea regelui.


Regele Mihai de Romania si regina Ana, la Atena in 1962, la nunta viitorului
rege Juan Carlos al Spaniei (foto arhiva
Diana Mandache- Jurnal de istoric)





Regele Mihai la revenirea dupa '89 in Romania (1992)

Regele Mihai in 2011

14 comentarii:

  1. Salut Radu, de vreo 4-5 zile astept un articol din partea ta despre Regele Mihai I si ma bucur sa vad ca impartasim aceeasi parere.
    Taximetristul...no comment.

    Revin cu un mail.

    Traiasca Regele !

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca acel taximetrist s-ar fi oprit la a zice doar "Ce mai vrea, domn'le, si asta?" ar fi fost oarecum ok. Restul sunt, intr-adevar, idei ramase in urma ideilor propovaduite de comunisti.
    Mai jost am sa scriu ceea ce am scris si le site-ul lui Raiden, referitor la acest Mihai de Romania.

    "Sunt un adept al monarhiei constitutionale cu puteri largite pentru rege, insa nu am incredere in acest Mihai. Nu vreau sa-l judec, insa cand nu face nimic impotriva lui Antonescu vreme de 4 ani, iar are niste initiative palide de a scapa tara de rusi, in exil nu are un rol important in mentinerea sperantei poporului intr-o revenire a democratiei, dupa '90 este foarte tacut, se pupa cu Iliescu dupa ce acesta il primeste in tara si-i da castelele inapoi, iar acum se lasa manipulat de actorul Duda, modifica cu de la sine putere Constitutia din 1923 (dupa care afirma ca se ghideaza!) si o lasa mostenitoare pe fiica sa cea mare, cand nu insista pe langa fiica lui din America sa aiba pe blogul ei despre fotografie si o sectiune in limba romana si, parca nu prea imi vine sa am incredere in el!
    Probabil ca atunci cand o sa treaca in lumea celor "drepti" si o sa se revada cu Ferdinand, Carol 2 si 1, acesta din urma, daca lucrurile astea exista si se intampla pe dincolo, i-ar cashuna cu parul pe Ferdinand ca s-a lasat condus de sotie si ca nu s-a ingrijit de sanatate, murind prea devreme, pe Carol al 2-lea ca a preferat exercitiul de imagine in locul unei guvernari sanatose, iar pe asta micu' l-ar bate pentru ca a fost prea indecis de prea multe ori. Parerea mea! :))
    Stiu ca si ceea ce am scris mai sus este o idealizare, insa asa vad eu lucrurile.
    Acum, dupa atat amar de vreme, vine in Parlament ca sa ne spuna ce? Sa vorbeasca despre ce?"

    "Da, ai dreptate in ceea ce priveste Legea Salica. Greseala mea ca mi-am format o parere doar din franturi, ci nu am cautat sa aflu pana la capat despre ce este vorba. Insa celelalte puncte raman in picioare.
    Ultima fraza nu este de inspiratie basesciana, Doamne fereste!, ci este chiar ceea ce gandesc. Ce anume ar putea avea de zis fostul rege acum? Ce anume ar putea zice, schimba,propune din ceea ce nu a zis,schimbat, propus la vremea lor? Pana la urma cata rabdare sa mai avem cu acest Mihai, mereu indecis si foarte discret in peisajul politic de dupa 1990, cand nu mai era nimeni sa-l ingradeasca.
    Cert este ca ramura romana a familiei Hohenzollern a murit odata cu cele 3 fiice ale sale. Nici nu vreau sa ma gandesc la a avea o regina, nu pentru ca-s misogin, ci pentru ca au iesit cu nimic in evidenta cele 3 cucoane, iar daca Duda ar fi propus la titulatura de rege, cred ca as suna la Spitalul 9 sa le cer un pat :))
    Si eu vreau o tara normala, fara specimene politice precum Geoana, Base, Vadim sau Becali, insa atractia mea pentru forma de guvernamant numita monarhie constitutionala cu drepturi largite pentru rege, nu ma impiedica sa vad hibele fostului rege. Imi pare rau ca nu am avut parte de un Mihai de Romania mai hotarat, energic, care chiar sa lupte pentru poporul sau, din exil si dupa 1990.
    Stiu, recunosc, e usor sa gandesti maret stand lejer intre perne si scriind noaptea pe calculator. Pe internet toti suntem cei mai buni, iar ceilalti doar niste diletanti."

    "Ultima fraza imi era adresata. Recunosc, e usor sa stai noaptea intre perne moi, la caldura, si sa judeci un om care la tinerete a fost prins in valtoarea istoriei."

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar asa! Bine zice domnul Marius: ce usor e sa judeci un personaj istoric, mai ales cand, vorba lui, stai comod intre perne, scrii la calculator si nu te ameninta nimeni. De ce sa tinem seama ca foarte tanarul rege era el insusi in primejdie de moarte, ca avea responsabilitati care ar fi putut frange si pe un om de stat mult mai matur si mai experimentat decat el, ca era aproape singur intre sacali, intr-unul dintre cele mai cumplite momente ale istoriei europene, ca puterile aliate ne vandusera deja, ca rusii bateau cu pumnul in masa si ca posibilitatea unei scapari de sub dominatia sovietica tinea de domeniul fantasticului? De ce sa nu ne gandim ca tanarul tata de familie, fara sprijin politic sau economic (Carol II, care avea o avere confortabila, nu si-a ajutat in nici un fel fiul si nepoatele) era, in mod firesc, obligat sa se orienteze mai curand spre castigarea traiului zilnic si mai putin spre o lupta fara nici o sansa previzibila? Argumente in favoarea felului in care regele Mihai I s-a comportat - discret, onest, demn - se pot gasi mai multe decat vesnicele acuze pe care le macina detractorii lui de 70 de ani incoace. Nu pot sa nu ma gandesc la celebrul adagiu: "Calomniaza, calomniaza, pana la urma tot ramane ceva." Chiar daca nu e adevarat. Eu stiu ca, atunci cand era in exil la Versoix, regele ii primea pe toti romanii care-i bateau la usa, uneori ii si aseza la masa lui. Stiu ca unui om demn ca regele Mihai ii e greu sa adopte comportamentul histrionic care i-ar aduce favoarea maselor. Il admir pe regele Mihai. Nu ma deranjeaza faptul ca a modificat legea salica. Nu ma deranjeaza faptul ca a lasat-o pe Margareta sa se marite cu cine a vrut ea. Inseamna ca e deschis la minte si tolerant. Nici ca fata din America nu a invatat romaneste si nu are sectiune de romana pe blogul ei foto. Dragoste cu sila nu se poate. Destul ca regele iubeste Romania, ca sta aici cu regina Ana si ca Margareta a invatat romaneste, desi nu sunt sanse sa urce vreodata pe tron, sa fim realisti. Soferul de taxi are multe milioane de frati intru opinie. Sa ne bucuram de rege, un reprezentant al Romaniei care ne face cinste, atata vreme cat il mai avem!

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna Colfescu,impartasim aceeasi parere ! NIHIL SINE DEO !

    RăspundețiȘtergere
  5. Destul ca regele iubeste Romania, ca sta aici cu regina Ana si ca Margareta a invatat romaneste, desi nu sunt sanse sa urce vreodata pe tron, sa fim realisti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi corect sa fie mai mult mediatizata casa regala.In fond este parte din istoria Romaniei si putin cunosc lucruri legate de casa regala

    RăspundețiȘtergere
  7. @Top
    Eu zic ca sunt destul de mediatizati. E plin de carti pe tema regilor si monarhiei in toate librariile. Poate la TV, de undede "documenteaza" tot mujicu' roman se vorbeste mai rar deregi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Tradator de tara. Noroc cu retarzi ca voi care-l pupa in fund.

    RăspundețiȘtergere
  9. Taximetristul a fost indoctrinat probabil de parinti, familie si anturaj. Lipsa de cultura, ignoranta si refuzul sistematic de a ne fi prezentata istoria reala dau nastere la monstri, fie ei taximetristi, fie tarani, fie doctori. Propaganda comunista a fost cel mai eficient mecanism de spalare a creierelor inventat vreodata. Parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu am citit vre-un articol de-al tau pe seama "Marelui Rege Mihai I"...dar nici nu trebuie...esti "regalist" ;).Foto sunt bune,chiar informative...dar comentariile m-au lasat "masca" ...de altfel era doar normal,toti de aici sunteti "regalisti".Sarmanul taximetrist...avea dreptate.Lasati-ma cu de-al de"pistol la tampla...1000 de studenti" si lista-i lunga.Ii era in pericol viata...Antonescu a cazut cu demnitate in fata unui pluton de executie...strigand din toata inima "Traiasca Romania Mare".Al vostru "Rege"..........cred ca ar trebui sa va mai dezghetati voi o leaca la intelect.Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu vreau sa critic si sa dau cu noroi fiindca fiecare dintre noi are un nivel de cultura sau nu :D.
    Nu cred ca ar trebui sa judecam, nici pe Maresalul Antonescu si nici fostul Rege Mihai, fiindca una e sa fii "uns" cu informatii "actuale" ale vremii si alta e sa citesti ce au scris altii prin sinteza informatiilor aparute dupa.Nu uita ca si Ceausescu a spus Traiasca România cînd a fost împuscat la fel ca Maresalul.Povestea cu Regele Mihai si faptul ca Rusii l-au lasat în viata, cred eu, ca se datora faptului ca familia lor (Hohenzollern) era prea puternica în Europa si cum se spunea pe vremuri "Regele" nu omoara "Rege" , chiar daca e vorba de Stalin, dar se pare ca toti acesti combatanti ai Istoriei din acele vremuri au trebuit sa plateasca intr-un fel sau altul. Eu cred ca la sfîrsit toti au urmarit acelasi tel, de aceea au respectul meu personal, ca aceasta tarisoara sa nu fie iara si iara si iara ciopîrtita si împartita. Bine ca Rusii s-au tinut de aceasta data de "cuvînt", cu toate ca toata lumea stie ca Rusii nu au cuvînt.
    ps:Cine nu se duce la vot vrea sa fie condus si de Maghiari si de Becali... si alte caricaturi care se autonumesc politicieni dar nu sunt altceva decît o hoarda de mici smecheri.Nu sunt comunist nu simpatisez nici cu Regalitatea dar î-mi plac Oamenii care au facut Istoria si au modelat-o ca eu sa pot sa scriu si sa simt Româneste si sa suspin pe Emineste.
    Va salut!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pt corectitudinea istorica, cred ca s-ar potrivi sa permiteti postarea acestui link.
    Link care se refera la un moment mai putin cercetat din viata Monarhului roman, si trecut sub o tacere mormantala de intreaga societate:

    http://www.realitatea.net/tiganii-din-gorj-ii-cer-despagubiri-regelui-mihai-la-cedo_933413.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Azi de ziua drapelului Romaniei m-am gandit sa vad ce amai ramas din Romania.Economia si toate industriile vandute s-au distruse.Vamiile si sefii de vami au pus bazele unor retele de trafic ilegal de marfuri de contrabanda din care si-au construit vile si cumparat limuzine,iar garajurile lor sunt pline de marfa de contrabanda fara timbru fiscal.arhiepiscopiile BOR(Bisericii Ortodoxe Romane )sunt pline de alcoolici ,afemeiati,dependenti de jocuri de noroc.Unii din slujitorii BOR mi-au spus ce compromisuri au facut ca sa ajunga sa lucreze pentru BOR.Chiar si pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti unui absolvent de seminar si teologie i sa spus clar ca trebuie sa faca compromisuri de natura sexuala pentru ca lui cutare Mare Fata Bisericiasca ai plac baietii.Politicieni corupti care au in spatele lor relatii si servicii de securitate terorizeaza si excrocheaza de imobile si bunuri simpli cetateni din Romania. Ofiteri MAPN mi-au spus ca nu se duc la biserica cutare pentru ca Arhiepiscopul X le incurca chacrele.Exista 7 servicii de informatie care le cunoastem ,care de 25 de ani nu fac altceva decat i-si iau banii si asteaptaora 3 sa mearga acasa s-au la firmele lor.ce sa mai vorbim de sprijinirea celor din Ucraina si Moldova daca in transilvania s-au furat steagurile Romaniei,NATO si UE si nici pana in ziua de astazi nu le-au gasit.Fapt concret din Miercurea-ciuc,Harghita.Normal ca nu se anunta la Bucuresti pentru ca sunt mai importante pozitiile si statutul social,totul pe banii de la bugetul Romaniei.Unde mai pui ca toata clasa politica romaneasca din Romania,tara membra NATO si UE sta cu mana intinsa la rusi ca sa-si primeasca cele 100.000.000.000de euro(o suta de miliarde de euro.Pare de domeniul fantasticului dar asta este realitatea in Romania.Toate insitutiile administrative din Romania pot fii cumparate.Incepand cu Institutia Prezidentiala.Sa vandut totul in Romania ,Iar clasa politica din Romania de dupa 1989 a vindut si mai vinde tot ce se mai poate .Dar banii nu ajung la bugetul Romaniei.Ce mai este sacru in Romania???Nimic!!!

    RăspundețiȘtergere