miercuri, 6 mai 2009

Salvati Parcul Circului

Fotografie luata de pe blogul http://criss-paradise.blogspot.com

Lacul Circului este singurul lac din Bucuresti unde cresc nuferi, lotusi si specii de floră mediteraneană. Acest ecosistem e perturbat de constructia turnurilor Eurotowers.


  1. Mai multe ziare, reviste si posturi tv au adresat deja problema.
  2. Conform estimărilor Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement în mai putin de o lună Bucurestiul va avea cu un lac mai putin.
  3. Asociatia Bucuresti, EcoCivica, Salvati Cismigiul si SchimbaLumea.ro organizeaza un miting de protest pe 17 mai.


Foto de pe http://bucuresti.e-jurnal.ro/Salvati-Lacul-si-Parcul-Circului.html
Asa arata acum lacul. Secat cu 1 m.





Lacul Circului este singurul lac din Bucuresti unde cresc nuferi, lotusi si specii de floră mediteraneană.

Cu toate aceasta, în curând vom putea spune că Lacul Circului a fost singurul lac de acest fel.

Datorită constructiei clădirii de birouri Eurotower Cascade Park Plaza lacul seacă pe zi ce trece. Conform lui Radu Popa, directorul adjunct al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement, fundatia clădirii, adâncă de 36 de metri, blochează izvoarele care alimentează Lacul Circului. Administratia Lacurilor s-a sesizat si a înstiintat deja Primaria Bucuresti si constructorul însă, în ciuda avertisementelor, firma de constructii nu a luat nici o masură, ci continuă neperturbată constructia.sursa imaginii:http://rolisor.blogspot.com

Mai multe ziare, reviste si posturi tv, precum Academia Catavencu, Gândul, Adevărul si Antena 3, au adresat deja problema. Conform estimărilor Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement, citate de Academia Catavencu, în mai putin de o lună Bucurestiul va avea cu un lac mai putin.Fotografie facuta de CrisTina si luata de pe blogul http://rolisor.blogspot.com


Asociatia Bucuresti, EcoCivica, Salvati Cismigiul si SchimbaLumea.ro doresc să organizeze un miting de protest, cu scopul de a trage un semnal de alarmă si de a atentiona autoritătile asupra consecintelor continuării constructiei în maniera iresponsabilă de până acum.

Dacă doriti să vă alăturati protestului pe 17 mai si să vă implicati în salvarea unui lac unic,
o Contactati-ne pe mail la parculcircului@schimbalumea.ro ,
o Vedeti discutiile de pe schimbalumea.ro despre problemă ( http://schimbalumea.ro/problems/... ,
o Confirmati-vă participarea pe Facebook
o Dati de stire si altora care ar fi dispusi să se implice


PS Daca proprietarii imaginilor imaginilor nu sunt de acord cu postarea acestora aici sa imi scrie si voi sterge imaginile. Va multumesc

16 comentarii:

  1. Habar nu aveam ca exista asemenea plante în afara Gradinii Botanice...e foarte posibil nici sa nu apuc sa le vad.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ce se poate face acum, concret? Ca doar nu or sa darame cladirea pt lotusii si chiparosii nostri...de unde se poate aduce apa? Are cineva vreo solutie concreta?

    RăspundețiȘtergere
  3. @vvvladut
    Pai ar trebui adusa apa in mod artificial. Sau captate alte izvoare. Ar trebui sa existe solutii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar era si sper sa mai fie un loc superb...vara sunt si cateva broaste testoase destul de mari..poate reusesc sa postez cateva fotografii

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate citesc, daca e vorba de un santier prin apropiere, atunci lucrurile stau cam asa: pentru constructia cladirii ce are o fundatie de 36 m este nevoie de coborarea niveluli freatic din zona cu mai bine de 38m. Nu blocheaza nimeni nici un izvor, nivelul freatic este coborat prin pompari din foraje. Dupa terminarea constructiei, nivelul freatic va reveni la cota initiala si totul va fi ca inainte. O solutie de moment pana la terminarea constructiei ar fi pomparea in lac a unei parti a apei care firma respectiva o scoate din pamant si in momentu de fata o arunca in canalizare. Va propun sa mergeti pe ideea asta si sa propuneti firmei de constructii cu ajutorul directorului de la lacuri aceasta actiune. Pt. intrebari: cezar@geo.edu.ro

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu pot participa dar admir pe cei care au simt civic si se implica in "treburile cetatii".
    Va sustin sufleteste mai ales ca stiu lacul si este un parc deosebit acolo. Ceea ce spune anonimul "Cezar" ar trebui folosit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti trebuie sa-si faca simtita prezenta prin gasirea solutiei optime pentru protectia si punerea in valoare a acestui interesant punct de atractie.
    Constructorul trebuie sa tina cont de studiul de fezabilitate si sa gaseasca rapid masura reparatorie in cazul acesta!?.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Ovidiu
    Corect, asa ar trebui. Poate s-ar putea construi o conducta de la santier pana la lac. Sau alimentarea acestuia cu apa din retea, macar pana se termina santierul...

    RăspundețiȘtergere
  9. Antoaneta ai fi surprinsa cate nu stii despre parcurile din Bucuresti, si aici vreau sa punctez bogatia si frumusetea lor!
    eu daca as fi bosul tuturor bosil as face asa:
    1. zboara boul care avea stampila in mana cand a dat aprobare de mediu si seful lui ca tine boi acolo.
    2. caut specialisti (din afara autoritatilor locale) eventual un ONG care sa-mi faca un studiu real si aprofundat despre cum pot rezolva problema si ce s-a intamplat defapt. (nu poti aduce apa artificial si nici capta alet izvoare pentru ca tehnic vorbind este extrem de greu si mai ales trebuie gandit bine de tot innainte de a se lua vre-o hotarare(tocmai pentru ca nu s-a gandit am ajuns aici).
    3. constructorul care cu siguranta a stiut ca blocheaza sau ca a deviat acel parau subteran sau izvor plateste grav si se pregateste sa dea bani grei pentru rezolvare probelemei. Nu se darama nimic.
    Speciile de plante acvatice din lacul din Pecul Circului care este unul NATURAL mai imporant decat orice, sunt deosebite, batrane, si nu vor rezista unei secari temporare a lacului. Asta nu inseamna ca nu le putem aduce din nou sau stramuta cativa indivizi pentru o transplantare dupa remedierea problemei.
    Anonim... constructia e aproape gata(adica spala geamuri si pun perdele), deci nu mai pompeaza nimeni apa de nicaieri!
    Un protesc nu stiu cat de mult ajuta... deja m-am plictisti, toata lumea face proteste asa ... ca se poate! iar rezultatele? un protest trebuie super gandit nu ma duc ca prostu sa urlu pe strada, trebuie sa ma si auda cineva, iar acel cineva este fix aia de la Admin. Apelor, si le pot cere decat sa se grabeasca!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a spus o prietena ca au pus o teava care aduce apa in lac. Ma duc miine (simbata) sa vad ce debit are si daca a mai crescut nivelul fata de saptamina trecuta.

    RăspundețiȘtergere
  11. Chiar langa lac in iarna lui 2007 au sapau ceea ce pare un foraj, habar nu am la ce adancime sau la ce foloseste, acoperit cu un capac. E chiar la 10 m de malul lacului inspre V (adica inspre circ). Chiar ma intreb daca nu are si forajul respectiv ceva de a face cu scaderea nivelului...ce sa caute un foraj tocmai acolo?

    In fine: azi am vazut teava despre care se vorbeste mai sus, care porneste chiar din gura de vizitare a forajului respectiv, si care toarna o apa maloasa in lac. Nu pot sa estimez debitul, dar teava are cam 10cm diametru.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt tot Cezar de mai sus si as mai vrea sa adaug mici comentarii:
    - pentru constructia oricarei cladiri care are adancime de fundare mai mare decat cea a nivelului freatic se coboara suprafata acestuia temporar prin saparea de foraje in apropiere si pomparea apei din acestea. Lacul in cauza se alimenta in mod natural din acest nivel freatic, asa ca apa din aceste foraje este aceeasi cu cea din lac. Daca acum au inceput sa pompeze, e normal ca 2-3 zile sa fie mai tulbure apa. Daca santierul s-a oprit, in maxim o luna nivelul va reveni la loc, iar pompajul din foraj e o solutie intermediara eficienta.
    - Giurgiu, problemele legate de hidrogeologie sunt mult mai complexe decat stie lumea in general. Oricum, de retinut pe moment este ca nu exista rauri sau izvoare subterane care sa curga si sa poata fi blocate. Exista doar un nivel freatic care are o anumita suprafata, reprezentat de o succesiune de straturi de sol, nisipuri sau pietrisuri imbibate cu apa infiltrata de la suprafata. Acest nivel are o adancime mica in Bucuresti si alimenteaza majoritatea lacurilor din parcuri.
    - constructorii cand vor sa construiasca o cladire stiu cu aproximatie cat si pe ce distanta o sa coboare nivelul acviferului. Problema e ca pe ei nu ii intereseaza aceste aspecte iar cei care dau acorduri de mediu habar nu au de hidrogeologie. Astia sunt oamenii si nu le poti cere prea multe. De aceea eu cred ca e de datoria noastra, a societatii, sa mai corectam din aceste erori, intrucat e tot in interesul nostru sa avem un oras mai sanatos si frumos. De multe ori protestul nu ajuta la nimic, ci trebuie venit cu solutii concrete din partea societatii civile. In aceasta idee, de cate ori apare o problema, trebuie cautata o persoana specialista in domeniu care sa activeze voluntar si printr-un ONG. Pentru asta exista liste de discutii nationale.
    In incercarea sa nu ma dau mare ca stiu eu prea multe (insa sunt geolog si asta lucrez), salut pe cei care le pasa de ce misca prin jurul lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Primaria Sectorului 2 a avizat un turn de 19 etaje pe menajeria Circului

    http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5769907-primaria-sectorului-2-avizat-turn-19-etaje-menajeria-circului.htm

    RăspundețiȘtergere
  14. SEMNATI PETITIA daca doriti sa faceti ceva:

    http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_construirii_de_imobile_in_parcul_circului-p17273050.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Sustinem orice actiune de salvare a parcurilor noastre frumoase!

    RăspundețiȘtergere