duminică, 15 iunie 2008
Statuia eroilor pompieri din Dealul Spirii
Ce diferenţă observaţi între imaginile de mai sus?
Ele repreintă acelaşi monument şi anume cel dedicat Companiei de pompieri ce s-au luptat cu trupele otomane venite de la Giurgiu, în faţa cazărmii din dealul Spirii la 13 septembrie 1848.
În stânga monumentul la 1902, în dreapta aceeaşi statuie în iunie 2008.
Pe 11 iunie în cadrul unei campanii de lansare a faimosului brand Louis Vuitton, statuia eroilor pompieri a fost îmbracată într-un cufăr. Ministerul Culturii nu a fost de acord, dar şeful Directia Pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, cel ce ar trebui să apere patrimoniul cultural al capitalei, cunoscutul client al blogului de faţă. dl Ştefan Damian a dat prompt aprobarea. Conform ziarului Ev. Zilei din 11 iunie dl Şt. Damian "nu vede niciun păcat în asta: „Şi care-i problema că am dat acest aviz? E o intervenţie temporară, un curent estetic european, iar Louis Vuitton face parte din iconurile culturii europene. Dacă gândiţi aşa, duceţi-vă la «România Mare»!“." Tot articolul aici.
Tipul ăsta chiar nu are absolut nici un respect pentru istoria şi patrimoniul Capitalei şi e de-a dreptul duşmănos faţă de oricine îl critică.
Anul acesta se împlinesc 160 de ani de la revoluţia de la paşopt iar Muz. Nat. de Istorie şi Muz. Mun. Bucureşti au organizat expoziţii dedicate acestui eveniment.
La 13 septembrie 1848 trupele otomane ce intrau în Bucureşti pentru a calma situaţia explozivă provocată de revoluţie intră în conflict cu compania de pompieri (166 pompieri) aflată sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. Turcii (aprox 5000 de ostaşi) ce veneau dinspre Cotroceni coborau către cazarma din dealul Spirii pentru a campa acolo. În acelaşi timp compania de pompieri urca pe lânga Mănăstirea Mihai Vodă. În urma unor divergenţe şi neînţelegeri între soldaţii români din cazarmă ce trebuiau să deschidă turcilor porţile şi turcii obosiţi la care s-a adăugat tensiunea provocată de apariţia companiei de pompieri s-a produs o încăierare ce a degenerat într-o bătălie în toată regula cu mulţi morţi şi răniţi. Dacă aveţi ocazia citiţi descrierea bătăliei scrisă de maiorul Papassoglu în cartea "Istoria fondării oraşului Bucureşti".Această bătălie e ultima dintre turci şi români dusă pe teritoriul ţării noastre. Dealul Spirii şi Cazarma Arsenal au dispărut când s-a construit Casa Poporului iar statuia iniţial pe str. Uranus a fost mutată în faţa actualului Hotel Mariott.
13 septembrie a devenit din 1953 ziua pompierilor şi o stradă importantă din oraş.
Cască de pompier din veacul 19 (Muz. de Ist. a Bucureştilor)
Chiar vroiam sa scriu si eu un articol despre statuie zilele astea.
RăspundețiȘtergereNoroc cu valiza Vuitton, ca a aflat lumea ca exista si monumentul asta in Bucuresti. Unii chiar credeau ca statuia a fost ridicata acolo cand s-a deschis hotelul Marriott!!
Daca am scris eu ceva nu inseamna ca nu poti scrie si tu. Mai ales cand e vorba de articole cultural-educative e bine sa fie cat mai multe sa mai luminam poporul. Oricum voi aveti cititori mai vechi si probabil mai multi. Ar fii tragic sa existe chiar si 5 oameni in Bucuresti care sa creada ca acea statuie s-a ridicat odata cu hotelul...
RăspundețiȘtergereApropo voi cum va monitorizati traficul?
Nu am zis ca nu voi (mai) scrie :)
RăspundețiȘtergereTi-am dat un mail pe adresa indicata (ulterior comentariul tau cu adresa ta de mail a fost sters, ca altfel navaleste spam-ul), si daca e discutam pe mail chestiuni organizatorice, de blog.
Traficul il masuram cu Trafic Ranking si Who's Amung us.
Raiden
RăspundețiȘtergereInca nu am primit nici un mesaj in inbox. Vezi ca am si la profil adresa de contact. Scuze ca mi-am pus adresa la vedere da nu mi-e frica de spamuri ca oricum e publica.
O alta perspectiva asupra trebii cu sipetul Louis Vuitton - aici:
RăspundețiȘtergerehttp://ochiuldeveghe.over-blog.com/
Da Vladimire sunt si unii carora li s-a parut furtuna in pahar cu apa chestia cu valiza LV. Dar intr-un oras in care respectul pentru cultura, patrimoniu, monumente este zero din partea "oficialilor", se pare ca oamenii au devenit cam sensibili la agresiuni asupra patrimoniului, motivate exclusiv de ratiuni financiare. Reactia exagerata a unora e de fapt o forma de protest - cred eu - la adresa agresiunii nemaiantalnite din vremea lui Ceasca asupra patrimoniului.
RăspundețiȘtergereEi, eu cred ca formula "agresiuni nemaintalnite din vremea lui Ceasca" e cam melancolica...De la demolarile cumplite din Zona Uranus nu au trecut decat putin peste doua decenii, dar cine mai e atent la demolarile masive care se fac prin cartierele bucurestiului - pentru a se face loc unor blocuri care mai de care mai inalte, si mai hidoase...oare asta nu ar trebui cumva amendat?! Bun, dar nu despre asta vorbim. Ci iata despre ce: nimeni din presa nu mentioneaza jocurile de culise din afacerea "Sipetul lui Vuitton"(fie-mi ingaduita formula asta:)), si anume ca franciza o detine nevasta lui Ilie Nastase, hop asa! Si ca nevasta lu' ministru de interne - un glumet - este nimeni alta decat una dintre fetele lui Vlasov, hop inca o data! Si din astea doua salturi se impune o concluzie mica de tot: reglare de conturi! Nu e mai simplu simplu sa scrie despre astea madamele din presa? Nu, ca supara mogulii, care este...
RăspundețiȘtergereDamian nu e inocent, nu, nicidecum, dar el in aceasta afacere a picat drept "tap ispasitor", loc de dat cu capul pentru presa...De aici, e accentuarea cuvantului REAL din postarea mea despre chestiune...In rest, sa creasca cat mai repede Sun Mall peste osemintele manastirii Vacaresti, si sa fie la vara ceva mai racoare!
P.S. Imi place tare blogul tau. Felicitari!!!!
stai putin. Nu ai nteles ce am zis. Am zis ca din vremea lui Nea Nicu Bucurestiul nu a mai cunoscut o asemenea agresiune precum cea din zilele noastre. Capisci?
RăspundețiȘtergereE bine ca ai completat cu informatii interesante din culisele chestiei cu LV. Mersi pt aprecieri...
Ar trebui sa ma abonez la Butoiul lui Diogene caci se pare ca ratez articole de interes...
Cum nu? Am inteles taman ce ai spus: demolarile de acum sunt mai barosane decat au fost atunci! De acord! Eu asa cred! Culisele chestiei "Siperul lui Vuitton" sunt usor deductibile, nu trebuie sa ti le sopteasca cineva...urmarind numele si faptele pe care le arunca-n dreapta si stanga presa noastra, gura-sparta, ajungi inevitabil la aceste concluzii...E mai degraba Cutia Pandorei - daca esti fanul lui San Antonio!!! Ce este important - Sipetul a disparut, iar madame fosta Vlasov tot cu buza umflata a ramas, caci franciza Vuitton tot in alte maini a ramas; iar vedetele noastre gumilastice sa faca bine si sa renunte la fake-uri, si sa-si ia de la butikul Vuitton lucruri originale, ca acum au de unde!!!
RăspundețiȘtergereFelicitări domnule Radu Oltean, excelent Blog !
RăspundețiȘtergere