vineri, 7 iunie 2013

Crestinismul un pas inainte....

Discutam nu demult despre ideea ca religia creştina a reprezentat o involuţie pentru cultura europeană. Însă mulţi alţii considerau că filosofia lui Hristos a însemnat un mare pas înainte faţă de modul de gândire greco-roman ante-creştinism. Că valorile morale (care-s alea?) creştine sunt superioare păgânismului greco-roman. Eu mă încăpăţânam să cred că evoluţia omenirii în lipsa acestei religii ar fi fost mai bună şi mai bogată cultural. Şi că moral, tot aici am fi ajuns, deoarece bunătatea şi mila sunt genetic înscrise în fiinţa noastra, nu-s ceva ce a adus creştinismul. Şi că involuţia produsă de creştinism a fost recuperată târziu după Renaştere, abia spre zilele noastre, post Iluminism. Ceilalţi spun că nu, creştinismul dus la realizări culturale de excepţie precum catedralele. Eu zic ca e greşit să spui asta în condiţiile în care bisericile gotice apar la 1000 de ani după apariţia creştinismului. Ei zic ca prăbuşirea culturii şi civilizaţiei romane în Europa (cu excepţia Bizanţului) s-a datorat instabilităţii provocate de barbarii migratori. Eu zic că însăşi puterea Bizanţului (primul imperiu crestin, nu?)a fost subminată chiar de creştinism. În primul mileniu şi-a consumat toate resursele moştenite de la civilizaţia romană . Cel mai spectaculos şi mai mare monument creştin bizantin, Sf. Sofia a fost ridicat în sec. 6 în tradiţia antică şi nu a mai fost egalat niciodată. Apărătorii creştinismului spun că acesta a reprezentat o schimbare a atitudinii faţă de aproapele nostru. Respectul faţă de OM şi învăţătura şi morala lui Hristos a dus la dispariţia sclavagismului, pe care s-a bazat economia romană. Ei, aici îmi sare ţandăra...Ei nu mă-nebuni! Când a dispărut sclavagismul datorită creştinismului? Dar şerbii şi iobagii ce erau? Sigur, nu puteau fi vânduţi...Dar negrii târâţi de europeni în Americi ce erau? Americanii din sudul Statelor Unite, aia bigoţi şi evlavioşi de nu se poate, se foloseau de sclavagism? Da, dar ăia erau papistaşi şi protestanţi (am zice noi, ortodocșii, cu mândrie patriotică), care oricum sunt eretici, dă-i dracu de occidentali! Ei lasă-mă!! Dar robii ţigani cu care s-au complăcut boierii şi.....mănăstirile valahe....Cum? Mănăstirile creştin-ortodoxe din ţările române se foloseau de robi? Oho!! De sclavi? Şi îi vindeau ca pe cai? Da! Ştiţi de ce sunt azi ţigani în Ferentari? Că-s urmaşii robilor Mitropoliei! Ai MITROPOLIEI?? Da! Ţigănia Mitropoliei era cartierul din zona străzii 11 iunie de azi. Cu timpul au fost împinşi în exterior până în Ferentarii de azi. De ce comuna Strehaia din Oltenia e plină de ţigani? Sunt urmaşii robilor mănăstirii de acolo. Aştept să aflu de ce cultura, civilizaţia şi mai ales morala creştină e superioară neapărat celei romane. Încă nu m-am convins de lucrul ăsta... Romanii cel puţin n-au dus războaie religioase. ,

22 de comentarii:

Unknown spunea...

Domnule Olteanu, sunt si eu pasionat de istorie ca si dv. desi, tot ca si dv. sunt specializat in alt domeniu (arhitectura) si consider ca marea majoritate a lucrarilor dv. aduc un aport real la configurarea " istoriei adevarate". Aveti multe observatii de finete (mi-aduc aminte de acuarela lui Preziosi care, desigur, infatiseaza Dambovita si nu Bucurestioara, asa cum ne sugereaza mari "experti") care in totalitatea lor dau masura unui efort care are ca ultim scop obiectivitatea. Tocmai de aceea sunt surprins de obsesia pe care incepeti sa o aveti, in ultima vreme, fata de religie. Faceti niste afirmatii aiuritoare, cu justificari de copil de clasa a IV- a,pe un ton de florareasa isterica. Domnule Olteanu,va rog frumos, jucati-va in continuare prin transee, in costume cu petlite frumos colorate, prezentati-ne comorile de arta ale omenirii, definitivati panorame succesive ale Bucurestiului in decursul secolelor , dar lasati crestinismul in pace. Ar fi nevoie sa faceti cel putin 4 ani de teologie ca sa INCEPETI sa credeti ca veti intelege vreodata motivul pentru care Dumnezeu a hotarat sa se transforme in om , si toate cele ce au decurs din aceasta ...

Radu Oltean spunea...

Dle Nick - Reactiile mele anti-religie sunt motivate in primul rand de criza si de agresivitatea de proasta calitate a BOR. Si a ipocriziei ei. Mai sunt multe alte motive dar acestea sunt principalele. Nu trebuie sa am studii de teologie ca sa inteleg motivatiile zeului crestinismului in masura in care acesta se afla, pentru mine, pe acelasi palier cu Jupiter, Neptun, Serapis, Mithra sau Baal. In plus scoala teologica romaneasca mi se pare de un nivel extrem de scazut. Am vazut numerosi absolventi (mult prea multi)de teologie cu o cultura generala extrem de scazuta, dar agresivi si vocali precum niste talibani furiosi. Ma irita ingrozitor ca Biserica, condusa de niste oameni josnici, plini de pacate, corupti si lacomi (nu ma refer la preotii mici, unii cu har)imi agreseaza lumea in care traiesc punând-l in fata pe Dumnezeu si pe Iisus, doar pt a-si satisface lacomia, bazandu-se pe naivitatea si dorinta de credinta a oamenilor. Stiu ca omul are nevoie de Religie ca de aer, dar crestinismul ortodox care se practica acum in Romania mi se pare toxic si stricator de suflete si minti pe termen lung...

Anonim spunea...

Păi vedeţi de ce nu găsiţi azi teologi ca ieri? Au murit în temniţă: http://www.fericiticeiprigoniti.net/alti-marturisitori/945-profesorul-ion-gheorghe-savin-in-temnita-comunista

rumpel spunea...

personal sunt de acord cu dl. radu oltean.
a trimite pe cineva care o opinie despre religie sa studieze teologia este ca si ai trimite pe cineva care ia salariu sa studieze economia.
dovezile privind hotaririle luate de dumnezeu sunt neconcludente.

Tamisra spunea...

Religia si istoria. Sau mitologia si adevarul. Urmand aceleasi tipare sunt de acord cu spusele D-voastra. Crestinismul a incetinit sau poate chiar a deturnat pe o cu totul alta ruta, evolutia spirituala in arealul european. Multi nu au fost pregatiti si au fost spulberati (spiritual evident) iar altii s-au mulat perfect ca o manusa. Nu stim daca adevarul legat de crestinism va fi vreodata inteles atata timp cat exista fanatici care il conduc.
www.mythologica.ro

Mediator Bucuresti spunea...

Sa nu confundam crestinismul cu interpretarile oferite acestuia de biserica de-a lungul timpului !

Nifârtachi spunea...

Io ma intreb in ce masura poate fi considerat cretinismul... asta, crestinismul, o religie; in conditiile in care acest ultim trend din imperiu a fost magistral deturnat de catre autoritati.

Anonim spunea...

Locuiesc in Ferentari. Aici viata este foarte grea si oamenii simpli, care muncesc mult, castiga putin. Am facut aceste precizari ca argument pentru faptul ca sunt convinsa ca religiile nu au rezolvat nici una din marile probleme ale umanitatii.
Opulenta afisata de vanzatorii de iluzii ma revolta. De aceea va multumesc pentru acest articol,pentru toate informatiile si toata frumusetea de pe blogul "Art Historia". Cu tot respectul. BM

Anonim spunea...

Total de accord cu revolta dvs.
Biserica e o institutie bazata pe bani si putere precum si multa minciuna.
Biserica traieste si face avere ptr ca imprastie frica si ura intre oameni de 2000 de ani.
Si da, biserica avea sclavi , facea bautura si vindea bautura ,dar era si tribunal si condamna oameni la moarte.
Nu e nevoie sa faceti teologia ptr a sti aceste adevaruri simple care sfideaza bunul simt si care isi bat joc de insasi invatatura cristica , aceea de a-ti iubi aproapele ca pe tine insuti.
Ptr a-ti iubi aproapele n-are nimeni nevoie de biserica.
Dar biserica are nevoie de banii oamenilor si se foloseste de orice ptr a-I obtine.
Europa inca geme de sangele celor ucisi de biserici , in numele iubirii de aproape si de dumnezeu, bine-nteles.
Tot respectful.

Reptilianul spunea...

Sunt fericit să observ și astfel de păreri. În ultimul timp au auzit numai vorbe de laudă la adresa bisericii și numeroși naționaliști care striga tare că România e țară ortodoxă. Tot sprijinul meu pentru înlăturarea acestor erori!

Anonim spunea...

Personal, o sa-mi permit sa fac doar doua observatii: (1) trebuie facuta o distinctie clara intre o ideologie (religie) si organizatia care este infiintata pe baza ei si care, ca orice organizatie, are niste legi de dezvoltare care o vor obliga la anumite derapaje (se pot aduce descumpanitor de multe exemple, din pacate). Si (2)Fundamentalismul de orice fel (fie el chiar si... ateu) mi se pare teribil de periculos.
Din pacate, nu cred ca fiintele umane pot detine adevaruri absolute, asa ca, personal cel putin, evit folosirea unor asertiuni precum:
"evoluţia omenirii în lipsa acestei religii ar fi fost mai bună şi mai bogată cultural" sau "involuţia produsă de creştinism a fost recuperată târziu după Renaştere" :)
Nu de alta, dar suna a... talibanism ateu, de sorginte materialista :) Tonul de predica spusa din inaltimea amvonului de un pastor cu emisiune TV si fara indoieli dauneaza grav argumentului pe care il prezentati :) In plus, asertiunile de tipul acesta pot fi foarte usor demontate.
Cred ca mult mai elocvente sunt motivele umorale pe care duceti intr-un comentariu in care vorbiti de aversiune fata de ipocrizia BOR.
Just saying :)

Radu Oltean spunea...

Anonim - Ideologia (religia) si institutia care o conduce (Biserica) eaproape ca poti pune egal. E ca si cum ai zice ca ideologia comunista a fost buna dar prost aplicata. Religia exista prin Biserica.
A spune ca fiintele umane nu pot detine adevaruri absolute mi se pare o platitudine...
Iar ateismul meu e super bland si cerebral. Numai ca la noi nu prea exista traditia de a critica Religia si Biserica. De aceea BOR a ajuns atat de abuziva. Ar trebui ca semnalarea abuzurilor Bisericii si aberatiile Religiei sa nu mai fie considerate tabu si/sau sacrilegiu/blasfemie. Suntem inca prea superstitiosi...
Dovada de lipsa crasa de educatie, de primitivism...

Anonim spunea...

cum adica 18 oameni: 10 barbati, 7 femei si 3 fete? :|

Casa spunea...

Incredibil ! Dar de la religie sa fie ? Nu este cumva o stare de spriti mondiala ? Ca si altele ?

Radu Oltean spunea...

In acel afis 10+7+3= 18...Nu l-am scris eu...

Anonim spunea...

Pe vremuri, "om" era folosit ca "bărbat" (la țară încă se mai folosește în anumite regiuni), deci cei 18 "oameni" erau "bărbați adulți", la care se adăugau femeile și copiii: băieți și fete.

geomarz spunea...

Nu am citit toate comentariile. Am citit cu deosebit interes postul Mi se pare magnific. Exact pe gustul meu.
Religia iubirii fata de aproape?
Religia care si acum 2013 celebraeaza brutalitate, agresivitatea si intoleranta? Oricne citeste o data biblia nu poate sa nu fie oripilat de precepte ca
Femeia este impura si nu are ce cauta in biserica in anumite zile ale existentei sale. Recunosc, prima data cind am citit asa ceva, aveam vreo 13-14 ani si am trait cu convingerea ferma ca vechitura aceasta de afiramtaie nu mai are ce cauta in zilele noastre. Eroare totala, mi s-a explicat ulterior (dupa vreo 20 de ani) ca rinduiala asta se mantine.
Si altele pe care nu le mentionez acum. Poate altadata sa niciodata.

ioana spunea...

Draga Radu,
Dumnezeu sa te ierte pentru patima cu care ataci crestinismul, de multa vreme, si pentru ciudata echivalenţă pe care o faci intre (ca sa te citez)- "zeului crestinismului" si "Jupiter, Neptun, Serapis, Mithra sau Baal". Imi pare foarte rau ca ai ajuns in acest impas sufletesc si ca te razboiesti indarjit cu oamenii (care l-au slujit si il slujesc pe Hristos asa cum cred si pot ei)- in loc sa il primesti pe Iisus in inima ta (ca Nicolae Steinhardt, de pilda)- si sa traiesti bucuria unui copil revenit acasa, dupa mari rataciri... Eu iti doresc din toata inima sa nu te impiedici, manat de spiritul tau de dreptate, intru totul admirabil- sa nu te impiedici, deci, de aceste slujiri imperfecte, paguboase- ale oamenilor, ci sa ajungi in miezul de lumina al lucrurilor, sa simti iubirea Domnului asa cum e, coplesitoare si binecuvantata, salvatoare! si sa te rusinezi de cele spuse acum, ca necredincios. Oare tu nu te duci de Pasti sa iei lumina? Oare tu nu stii ca ai un inger pazitor, sau si mai important: ca si copilul tau are? Sunt lucruri atat de minunate... Sper din toata inima sa pasesti pe propriul drum al Damascului si sa traiesti frumos! Doamne, ajuta!

Radu Oltean spunea...

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Amin! http://www.youtube.com/watch?v=n0s6gsP3h0A

Ventilatoare spunea...

Permiteti-mi sa va contrazic. Orice padure are uscaturile sale, insa nu poti generaliza ca "Biserica e o institutie bazata pe bani si putere precum si multa minciuna."
Omul alege singur ce cale alege. Nu Biserica e de vina, noi, ca si oameni trebuie sa luam deciziile corecte.

Ela spunea...

Nici eu nu mai pot fi intelegatoare cu crestinii de la o vreme.. In spatele tuturor cuvintelor pioase se ascunde de fapt atat dispret pentru cei diferiti de ei.

Unii incep sa aduca in discutie legatura personala cu divinul. Sa spuna ca de fapt nici ei nu cred intr-un Dumnezeu asa cum il portretizeaza Biblia. Ca nu vor sa interpreteze ce scrie acolo de supunerea totala a femii fata de barbat, de sclavi si de sacrficiul uman si ca nu trebuie luat mot-a-mot.

Uita insa ca asta e considerata o carte sfanta. Ca marea parte a crestinilor cred intr-un Dumnezeu real. Ca discrimineaza femeile si homosexualii fiindca asa zice in Biblie, asa cum aia bogatii americani si astia de la manastiri isi luau sclavi negri tot fiindca asa scria in Biblie.

Oamenii credniciosi se impart in doua feluri: agresori activi (aia de te spurca la marsurile diversitatii desi sunt cei mai mari ipocriti) si agresori pasivi (care nu zic nimic contra religiei si lasa astfel raul sa continue).

Dar se trezeste lumea. De s-ar trezi insa mai repede!

alex spunea...

E prima oara cand ajung pe acest site.
Cautam informatii pe net pentru un articol legat de crestinism. Frumos blog si cu siguranta voi reveni.